Odlična su pomoć kod mršavljenja: Tri čaja ubrzavaju metabolizam

Tri čaja sipa čaj u šolju

Sigurno ste u razgovorima o zdravlju spomenuli i metabolizam, posebno kada je dijeta u pitanju. Šta je ustvari metabolizam? Metabolizam opisuje sve hemijske procese koji se stalno odvijaju u našem tijelu i održavaju nas na životu. Čini da svi organi funkcioniraju normalno, poput disanja i probavljanja hrane. Taj hemijski proces zahtijeva energiju. Minimalna količina energije koju tijelo treba da bi se odradili svi procesi se naziva bazalni metabolizam (BMR). Odnosi se na 40 ili 70 posto dnevne potrebe organizma za energijom, ovisno o vašem načinu života. Spor metabolizam se često naziva nizak bazalni metabolizam. Tri čaja mogu biti ključ njegovog ubrzavanja.

Bazalni metabolizam, minimum potrebne energije za dnevno održavanje tjelesnih funkcija kod osobe koja spava, sjedi ili ništa ne radi, je s godinama sve manji.

Ako vam se metabolizam počne usporavati trebate poduzeti preventivne mjere ili ćete dobiti na težini.

Dok hrana i tjelovježba mogu potencijalno pomoći metabolizmu da radi brže kako biste vi isto tako gubili kilograme, postoje i napici koji će vam pri tome pomoći. Tačnije, tri čaja. Naravno ne radi se o magičnom napitku koji će momentalno ubrzati metabolizam i topiti masnoće. Oni sadrže komponente koje mogu pomoći gubitku kilograma kada se kombiniraju sa zdravom prehranom. Nutricionisti su za portal EatThisNotThat otkrili o kojim se napicima radi.

Zeleni čaj

Zeleni čaj će pružiti dozu kofeina, ali i antioksidanta te polifenola. To su biljni sastojci koji mogu smanjiti upale i djelovati kao zaštita od upalnih procesa te razvoja hroničnih bolesti. Snižava i holesterol te su mu dokazana antikancerogena svojstva. Kao i kava i matcha, sadrži kofein. Šolja zelenog čaja sadrži od 24-40 miligrama kofeina. To je znatno manje od šolje kafe, a vi ćete i puni energije.

PROČITAJTE  Izbjegavajte popodnevni san duži od 40 minuta, može uzrokovati probleme s metabolizmom

“Antioksidanti iz njega su povezani s gubitkom masnoća i kilograma. Posebno je to u kombinaciji s tjelesnom aktivnosti”, navodi nutricionistica Vandana Sheth. Dodaje kako je jedna studija pokazala da žene koji su pile ekstrakt zelenog čaja 12 sedmica znatno su brže gubile kilograme i smanjile centimetre na području struka. Polifenol EGCG stimulira oksidaciju masti tj. potiče sagorijevanje viška masnog tkiva i povećava potrošnju energije.

Bijeli čaj

Postoji više vrsta bijelog čaja, ali svi dolaze od iste biljke – i zeleni i bijeli pa i crni. Bijeli se radi o pupoljaka prije nego se otvore, a sadrži i male doze kofeina i puno vrijednih antioksidanata.

Prema pregledu studije u magazinu International Journal of Obesity, bijeli čaj može ubrzati metabolizam za 4 do 5 posto. Možda se ne čini kao puno, ali prema ovoj studiji samo jedna šalica čaja može pomoći pri sagorijevanju 300 kcal, što je oko 80 kalorija.

Bijeli čaj sadrži i EGCG kao i zeleni, a to je komponenta koja će ubrzati rad metabolizma. Jedna je studija pokazala da ekstrakt bijelog čaja koji ga sadrži može pomoći kod sprečavanja nastanka novih masnih stanica, što bi značilo da pomaže i gubitku kilograma, a isto tako može i spriječiti nakupljanje kilograma.

Čaj od đumbira

Čaj pripremljen od svježeg đumbira je zdravi napitak i ako niste na dijeti. Ne samo da je poznat po tome da će spriječiti i zaustaviti mučninu, on će olakšati bol, pomoći kod kontrole krvnog tlaka i kod prevencije koronarnih bolesti.

“Đumbir je poseban dodatak mršavljenju jer sadrži komponente kao što su shogaol i đinđerol, a one stvaraju efekt antioksidanta koji umanjuje štetu nastalu slobodnim radikalima u tijelu. Upravo ona može voditi do povećanog oksidativnog stresa koji je povezan s debljanjem, usporenim radom metabolizma i manjkom energije”, navodi trista Best, nutricionistica.

PROČITAJTE  Otkriveno u koje vrijeme trebate vježbati da biste se brzo riješili sala