Od raka kože godišnje oboli oko tri miliona ljudi, a rizicima smo svakodnevno izloženi: Evo kako se pravilno zaštititi

Ni na ljetovanju se ne treba sasvim prepustiti bezbrižnosti – važno se adekvatno zaštiti od sunca, budući da prekomjerno izlaganje može rezultirati rakom kože.

Rak kože jedan je od najčešćih oblika raka od kojeg godišnje oboli oko tri miliona ljudi. Velika većina melanoma povezana je s UV zračenjem od sunca, a jednostavan i djelotvoran način zaštite je korištenje kreme za sunčanje koja štiti tijelo od UV zraka, piše Centar zdravlja.

UV zrake oštećuju DNK u ćelijama kože, uzrokujući genetske mutacije. Te mutacije zatim upućuju abnormalne ćelije kože da se brzo razmnože i razviju maligne tumore.

Nije važno imate li velike ili male šanse za razvoj raka kože, pametan potez je minimizirati sve rizike koje možete kontrolirati i obvezati se na samopreglede i redovne posjete dermatologu.

Ovo su neke najčešće informacije o raku kože u koje ljudi vjeruju, a koje su zapravo netačne.

  • – Treba se štititi samo ljeti dok ste na plaži – UV zračenje od sunca nije prisutno samo tokom ljetnih mjeseci. Zaštitnu kremu treba nanositi već na proljeće kad izađete u prirodu, a ljeti i dok se vozite u autu.
  • – Zaštitna krema treba samo onima svjetlije puti – zaštitna krema potrebna je svima, bez obzira na put. Osobe koje imaju svjetliju boju kože proizvode manje melanina, ali ugrožene su sve osobe koje provode vrijeme na otvorenom, imaju madeže po tijelu i često borave na visinama.
  • – Trebate se štititi u mladosti jer su kasnije manje šanse za obolijevanje – upravo suprotno, što ste stariji, trebate se više štititi jer koža sve pamti pa izlaganje u starijoj dobi, nakon višegodišnjeg izlaganja suncu i gomilanja štetnih zraka, može dovesti do razvoja ove opake bolesti.
  • – Zbog redovnog sunčanja žene će prije oboljeti – istraživanja su pokazala da su muškarci imaju i do tri puta veću šansu da obole od raka kože. Jedan od razloga je i činjenica da muškarci manje znaju o raku kože od žena pa ne poduzimanju zaštitne mjere, kao što je korištenje krema za sunčanje.
  • – Samo izloženost suncu stvara rizik od raka kože – izloženost velikim količinama arsena, kojeg ima u nekim vodenim područjima, kao i izloženost pesticidima, povećava rizik od razvoja karcinoma kože.
  • – Pušenje uzrokuje samo rak pluća – naučnici su otkrili vezu između pušenja cigareta i raka na ćelijama kože. Razlog tome su usne, koje su redovno izložene suncu i cigaretama pa dolazi do razvoja abnormalnih ćelija na koži.
PROČITAJTE  Svaki dan uzimate magnezij? Znate li koje vitamine i minerale (ni)je dobro paralelno uzimati