Očistite jetru grožđicama: Izbacite toksine iz tijela na prirodan način

Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje).

Postupak čišćenja i detoksikacije jetre grožđicama jedna je od najefikasnijih metoda oporavka organizma i oslobađanja od hroničnih bolesti i toksina.

Sama zatrovanost organizma ga upravo i sprječava da uključi mehanizam samoizlječenja, a takođe značajno smanjuje efikasnost lijekova i recepata prirodne medicine.

Jetra u našem organizmu ima ulogu “Fabrike krvi”. Takođe pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu. Jetra obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje.

Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje. Čišćenje jetre grožđicama počnite odlaskom u kupovinu – kako biste izabrali prave grožđice. Ovo je vrlo važno, jer danas naći neprskane grožđice bez dodanog sumpor dioksida – nije lako.

Ne kupujte vrlo svijetle, žućkaste grožđice. Njihova svijetla boja – je upravo rezultat tretmana sumpor-dioksidom ili, u najboljem slučaju, kršenje pravila sušenja. Ne kupujte ni “sjajne” grožđice, jer su takođe hemijski tretirane.

Kvalitetne, organske grožđice bez hemije su bez sjaja, naborane, ne previše mekane, ali nisu ni tvrde. Zrna moraju biti očuvana, neoštećena. Dobre grožđice moraju biti tamno smeđe ili smeđe boje (ako je u pitanju svijetla sorta grožđa – onda svijetlo smeđe boje). Takođe postoji i crno suho grožđe s plavičastom nijansom, koje se dobija iz tamnih sorti vinove loze.

Idealno je ako možete pronaći grožđice s “repićima” – jedan od glavnih pokazatelja prirodnosti suhog grožđa. Kad ste izabrali pravo suho grožđe – možete početi s pripremom sredstva za čišćenje jetre.

Čišćenje jetre grožđicama – recept

Ujutro natopite pola čaše grožđica na 15 minuta u toploj vodi, zatim dobro isperite pod mlazom vode. Stavite oprane grožđice u čašu i napunite je prokuhanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sljedećeg jutra. Sljedećeg jutra, na tašte, popijte napitak i pojedite grožđice.

PROČITAJTE  Najbolje namirnice za jesen prema mišljenju stručnjaka: Šta bi trebalo da dodamo ishrani

Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog (termofor) na desnu stranu stomaka. Ovaj postupak se obavlja jednom sedmično tokom mjesec dana (dakle 4 puta u mjesecu), dva puta godišnje.