Nutricionisti odgovaraju: Koja hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2

rizik od dijabetesa tipa 2 mesne prerađevine narezane na drvenoj dasci

Omiljene mesne poslastice velikog broja ljudi mogle bi povećati rizik od dijabetesa tipa 2, upozoravaju naučnici. Kako donosi The Sun, francuski istraživači otkrili su da hemikalije za konzerviranje koje se najvećim dijelom nalaze u suhomesnatim proizvodima povećavaju stopu oboljelih od ove bolesti.

Njihova studija pratila je prehranu i stopu dijabetesa tokom 12 godina kod više od 104 hiljade ljudi. Rezultati su pokazali da je pojava dijabetesa tipa 2 čak 27 posto veća kod onih koji su jeli velike količine nitrita. To je takozvani konzervans koji se najvećim dijelom nalazi u suhomesnatim proizvodima.

Glavni autor studije dr. Bernard Srour sa Univerziteta Sorbonne Paris Nord rekao je da bi ljudi trebali ograničiti konzumaciju hrane koja sadrži kontroverzne aditive, uključujući natrijev nitrit.

”Ovi rezultati daju novi dokaz o potrebi smanjenja upotrebe aditiva nitrita u prerađenom mesu u prehrambenoj industriji”, objašnjava Srour. Dodaje kako su nedavno istraživanja također povezala konzumiranje mesnih prerađevina s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, dojke i prostate.

Polemika u naučnoj zajednici koja se odnosi na utjecaj nitrita u ljudskom zdravlju i dalje je prisutna. Izdate su smjernice za njihov prihvatljiv dnevni unos. To je do 0,06-0,07 mg/kg tjelesne mase na dan za nitrite. Razlog tome je moguća formacija reaktivnih dušikovih vrsta. To su N-nitrozo spojevi za koje se vjeruje da mogu negativno utjecati na zdravlje.

Ako već i konzumirate namirnice s dodanim nitritima, ne preporučuje se da ih dodatno termički obrađujete. Adekvatnim skladištenjem biljnih namirnica bogatih nitratima možete dodatno smanjiti bakterijsku konverziju nitrata u nitrite izvan tijela.

PROČITAJTE  Otjerajte neugodne mirise iz doma rižom i eteričnim uljem

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime