Nove smjernice: Žene bi na mamografiju dojke trebale prije pedesete

nove smjernice mamografija

Američka Radna grupa za prevenciju danas je objavila nove smjernice. Prema njima, žene bi trebale započeti s mamografskim pregledom dojki već u dobi od 40 godina, a ne od pedesete, kako se dosad savjetovalo.

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kada je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima “treba biti individualna”, piše CNN.

Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s navršenih četrdeset godina.

“Nova preporuka radne skupine je da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74.”, rekla je potpredsjednica radne grupe dr. Wanda Nicholson, profesorica na Univerzitetu George Washington.

Promjena u preporuci rezultat je novih naučnih saznanja, kazali su stručnjaci. Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi od 40 do 49 godina povećavala se u prosjeku za 2 posto godišnje od 2015. do 2019.

Radna grupa je procijenila da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih 1000 žena. “Zahvaljujući našoj novoj preporuci, spasit će se 20 posto više života pacijentica”, rekla je Nicholson.

No neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon pedesete. Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i vanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja smatra da se “godišnjim probirom može uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije”.

Radiolozi su upitali i zašto radna skupina nije preporučila godišnje preglede za žene s gustim tkivom dojki, zbog čega je otkrivanje raka otežano.

PROČITAJTE  Jedan neobični simptom može ukazivati na nedostatak željeza u krvi

“Ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, naprimjer ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonancu”, kazala je dr. Durand.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime