Nova studija: Brusnice sprečavaju urinarne infekcije kod žena

Brusnice

Odavno se vjerovalo da pijenje soka od brusnice pomaže u sprečavanju razvoja urinarnih infekcija kod žena. Sada je istraživanje provedeno na Univerzitetu Flinders u Australiji pružilo medicinske dokaze da je konzumiranje proizvoda od brusnice učinkovit način za prevenciju infekcija mokraćnih puteva.

Studija je pokazala da sok od brusnice, kao i suplementi na bazi brusnice, smanjuju rizik za recidive mokraćnih infekcija kod žena za više od četvrtinu, kod djece za više od pola te kod osoba podložnih urinarnim infekcijama usljed hirurških zahvata za oko 53 posto.

“Ako se infekcije mokraćnih puteva ne liječe, mogu se proširiti na bubrege te uzrokovati bol i komplikacije, uključujući i sepsu u nekim vrlo teškim slučajevima. Stoga je prevencija najučinkovitiji način da se takav rizik izbjegne”, kaže koautorica studije dr. Jacquelin Stephens, epidemiologinja sa Univerzitetu Flinders

Brusnica je niskokalorično voće kojem se pripisuju brojne terapijske osobine, a neke od tih osobina poznate su stoljećima.

Svježe brusnice predstavljaju i bogat izvor nekih vitamina i minerala, posebno vitamina C, mangana, vitamina E i K1 te bakra. Osim toga, mogu se pohvaliti i visokim udjelom bioaktivnih biljnih spojeva i antioksidansa, kao što su kvercetin, miricetin, peonidin te proanticijanidin tipa A koji može pomoći u prevenciji mokraćnih infekcija.

Najčešće doziranje brusnice u tabletama kreće se između 300-400 mg dva puta na dan, odnosno 2,5 do pola litra čistog soka od brusnice.

Brusnica se konzumira kao hrana i u obliku sokova stoljećima te se smatra sigurnom za uzimanje. Ipak, postoje sporadični izvještaji o uzimanju zajedno s lijekovima za razrjeđivanje krvi pri čemu nastaje potencijalno veći rizik od unutrašnjeg krvarenja. Dvije dodatne studije nisu utvrdile takvu interakciju, ali ipak, ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, budite na oprezu s brusnicom. Također, postoje izvještaji da brusnica umanjuje efikasnost nekih lijekova na recept protiv bolova.

PROČITAJTE  Skriveni uzrok mnogih zdravstvenih problema: 5 simptoma pretjeranog rasta Candide