Nova saznanja: Pritajeni simptom korone krije se u ušima

Neki pacijenti koji boluju od koronavirusa prijavili su neobjašnjiv gubitak sluha. Naime, jedan muškarac je prijavio gubitak sluha u kombinaciji sa šumom u lijevom uhu.

Tinitus je naziv za pojavu neobjašnjivih zvukova, uključujući zvonjavu, zujanje, šištanje ili pulsiranje.

Naučnici su nedavno pozvali ljekare da paze na znakove tinitusa jer je to možda nedovoljno dijagnosticiran simptom koronavirusa.

“Uprkos značajnoj literaturi o kovidu i različitim simptomima povezanim sa virusom, nedostaje diskusija između kovida i sluha”, ističu naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Oni su u izvještajima napisali da su gubitak sluha i zujanje u ušima simptomi koji su primijećeni kod mnogih pacijenata koji boluju od covida-19 i virusa gripe.

“S obzirom na široko zastupljeno prisustvo virusa u populaciji i značajan gubitak sluha, važno je ovo dodatno istražiti”, dodaju naučnici.

Ipak, samo zato što čujete da vam uši zvone, ne mora nužno značiti da imate koronavirus. Tinitus obično nije znak ničeg ozbiljnog, a već postoji niz tretmana za ovo stanje. Uzrok mogu biti dijabetes, anksioznost, pa čak i uzimanje određenih vrsta lijekova.

PROČITAJTE  Pazite na zdravlje: Jedan od ova četiri hormona može uzrokovati gubitak kose