Noćno ili jutarnje tuširanje? Dermatolog otkriva šta je bolje

Svako ima neku svoju rutinu tuširanja, neki ne mogu zamisliti odlazak iz kuće ujutro bez da se ‘bace’ pod tuš, dok je drugima nezamislivo otići na spavanje ako se navečer nisu opustili toplim tušem. Također, neki vole dugo tuširanje i puno pažnje posvećuju kvaliteti gelova i sapuna, dok drugima treba tek nekoliko minuta i gotovi su. Dermatologinja otkriva za Mind Body Green portal koje su od ovih navika bolje i zdravije za naše tijelo.

Jutarnje tuširanje dobra je opcija i za one s masnom, i za one sa suhom kožom – koji god ste tip odgovara vam osvježenje kada se probudite znojni. Mnogi onda često preskoče večernju rutinu tuširanja, ali to baš i nije pametno – koža tokom dana nakuplja prljavštinu i masnoće, a da ne spominjemo znoj, te ostatke kozmetičkih proizvoda za njegu kože koje ste nanijeli do večeri. Ako se tuširate samo tokom jutra, možda u krevet idete s bakterijama na koži.

Dermatologinja Loretta Ciraldo kaže kako jutarnje tuširanje osvježava i razbuđuje, pogotovo ako je voda hladna jer su mnoga istraživanja pokazala kako hladni jutarnji tuš potiče dnevnu produktivnost. S druge strane ono večernje tuširanje će vas umiriti nakon napornog dana. Kupka ili tuš sat vremena prije spavanja smanjuju temperaturu jezgre tijela i pomažu da lakše zaspite.

Što možemo zaključiti iz ovih nekoliko tvrdnji? Zapravo, odluka je na vama – sve je stvar ukusa i navike, ali i pitanja koliko se tokom dana krećete i bavite aktivnostima. “To je osobna stvar i može se mijenjati iz dana u dan, ovisno o aktivnostima”, ističe Ciraldo.

Također, možete se tuširati i nakon buđenja i prije spavanja, ovisno o okolini u kojoj boravite, tipu kože te aktivnostima kojima se bavite. No ako baš treba odabrati stranu, čini se da večernje tuširanje ima više prednosti.

PROČITAJTE  Recept ruske doktorice: Uz ovaj čaj moguće je za kratko vrijeme ostaviti cigarete

Njime uklanjate znoj i bakterije koje ste nakupili tokom dana, a mogu voditi do začepljenja pora i oksidativnog stresa. Dovoljno je obično ispiranje vodom, a pritom se fokusirajte na mjesta na kojima se pojačano znojite.