Nisu svi mirisi isti – evo koliko traju parfemi, kolonjske i toaletne vode

Da li znate u čemu je razlika između parfema i kolonjske vode? Ako mislite da je razlika u tome kome je namijenjena, varate se. Svi mirisi koji se koriste u svrhu dotjerivanja su ime dobili na osnovu koncentracije mirisnog ulja u alkoholu i vodi. 

„Miris“ je opšti, uniseks izraz za sve što miriše dobro, odnosno za sve što sadrži neku količinu mirišljavog ulja razrijeđenog u alkoholu i vodi. U zavisnosti od koncentracije dobija različito ime, ali i trajanje:

Eau fraiche – traje manje od sata i to je najrazrjeđenija verzija mirisa, obično sa 1 do 3 procenta parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

Eau de Cologne – traje oko dva sata i to je najstariji izraz za parfem, korišten u Sjevernoj Americi za muške mirise. Lak, svjež i voćan, obično ima od 2 do 4 procenta parfemskih ulja u alkoholu i vodi. Najviše ga koriste mladi ljudi.

Cologne – traje od 2 do 3 sata i ima 1 do 3 procenta mirisnih ulja u alkoholu i vodi.

Eau de toilette – traje oko tri sata. Laka mješavina u spreju sa 5 do 15 procenata mirišljavog ulja rastvorenog u alkoholu.

Eau de parfum– traje 5 do 8 sati. Istorijski gledano bez ograničenja na polove, koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise. Sadrži 15 do 20 procenata čistog parfemskog ulja.

Perfume – traje do 24 sata. Iskvarena verzija latinske fraze per fumum (kroz dim). Najkoncentrisaniji i najskuplji parfem. Blago masniji, parfem je sastavljen od 20 do 30 procenata mirišljavog ulja.

Note i trajanje

Trajanje parfema može se podijeliti u tri vremenska odjeljka u zavisnosti od brzine isparavanja.

Top nota jeste početni, lakši miris parfema koji prvi stiže do nosa. Njegovo trajanje je od 15 minuta do 2 sata. To su različiti cvijetni i voćni mirisi, morske note i neki začini.

PROČITAJTE  6 čestih grešaka koje pravimo kad koristimo parfeme!

Srednja nota ističe glavne elemente mirisa. Ta nota se razvija pošto osnovna nota ispari i može da traje od 3 do 5 sati nakon raspršivanja.

Osnovna nota veže miris za kožu i to je „teži“ miris koji osjetite nakon nekog vremena. Osnovne note čine temelj parfema i određuju koliko će dugo on trajati na koži. Osnovna nota se može osjetiti 5 do 10 sati nakon nanošenja. Tipične osnovne note parfema su miris sandalovine, miris biljke “Chrysopogon zizanioides”, vanile, katrana, kože, dima, duhana i muškatnog oraščića.