Nisko vam je željezo? Jedite ove namirnice

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza, izvori hem željeza kao što su meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem željeza iz žitarica i povrća. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ”upija” manje učinkovito.

Prvo treba otkriti uzrok anemije. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku može imati povoljan učinak na krvnu sliku pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.

Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza. Izvori hem željeza meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem, željeza žitarice i povrće. Hem željezo se u organizmu lako apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ‘upija’ manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, već je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja.

Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati šansu razvoja nedostatka željeza pa i anemije.

PROČITAJTE  Zobena kaša vam je na jelovniku svaki dan? Šta možete očekivati