Nikako ne guglajte ono što ste sanjali: Evo zašto je to pogrešno

Snovi ponekad tako realno izgledaju, da imaju moć da nas oraspolože ili rastuže, u zavisnosti od toga šta smo sanjali. Nekad se desi i da guglamo značenje svojih snova, želeći da saznamo više o tome šta oni predstavljaju, ali psiholog i psihoterapeut Bojana Regoje objasnila je zašto to ne treba raditi.

“Ne guglajte, jer su snovi definitivno neodvojivi od snivača, i svaki san se stavlja u individualni kontekst, to je neodvojivo od samog čovjekovog psihičkog života”.

Drugi riječima, ako dvoje ljudi sanja da ih, recimo, neko juri, kod oboje to može imati različito značenje jer je potrebno sagledati individualni kontekst.

Iako psiholog ističe da postoje simboli koji imaju svoje značanje, san je ipak subjektivni doživljaj, kao i da je “bavljenje našim snovima, bavljenje našim unutrašnjim psihičkim životom”.

Ona ističe i da se u snovima reflektuje sve što se dešava u čovjekovom životu, kao i da snovi mogu da budu odraz bliske prošlosti, vizionarski, ali da se u snovima obrađuju i neki drugi psihički sadržaji koji su vrlo stresni.

“Čovjek se obično i probudi kada na nekom neurofiziološkom nivou sna, osjeti neprijatan osjećaj”, dodaje Regoje.

Nekad nam se čini da jedan san traje po nekoliko sati, za drugi pomislimo da nije trajao ni minut. Koliko zapravo traju snovi?

“Sigurno da ima jedno četiri-pet rem faza sna, to su faze dubokotalasnog spavanja. Snovi su neurološki putevi koji stvaraju vizuelne slike, a tek kada ih stavljamo u kontekst i dajemo im smisao i značenje, onda nose za nas neku važnost”, rekla je ona.

Psihoterapeutkinja Regoje pojašnjava i da je tumačenje pojmova koji se javljaju u snu veoma kompleksno, te da se time bavi cijela grana nauke.

PROČITAJTE  Ne dopuštajte ljudima da vas uvlače u svoje životne oluje

“Čitava grana naučnika koja se bavi razumijevanjem snova zove se dubinska psihologija ili psihologjia nesvjesnog, pa je sve to vrlo kompleksnije u odnosu na neko konkretnije povezivanje sa realnim pojmovima”.

Ona ističe i da se nemirni snovi događaju onda kada se čovjekov san poremeti, ali i da svako treba da istražuje snove ako se ponavljaju i ako su traumatični. Objašnjava i da je u pitanju naknada obrada mozga, koji se bori da porocesuira informacije.