Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj od najranije dobi te pridonosi očuvanju i unapređenju zdravlja tokom cijelog života.

Redovnim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića i njihovu pravilnu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sistema. Koliko je tjelesna aktivnost važna za očuvanje zdravlja govori i zastrašujuć podatak da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo neaktivnost smjestila na 4. mjesto rizičnih faktora koji uzrokuju smrt u svijetu, a veliki dio tih smrti može se prevenirati ili spriječiti.

Zašto je tako teško izgubiti kilograme kada napunite 40 godina?

Prema podacima naučnih studija čak 48% muškaraca i 52% žena nedovoljno je aktivno. Kada u ovim podacima oduzmemo osobe koje redovno tjelesno vježbaju tri do četiri puta sedmično brojka raste na 88%, a činjenica je da čak 91% je onih koji neredovno vježbaju i nisu aktivni više od 5 dana u sedmici. Nevjerovatno djeluje podatak da je danas u svijetu čak 42 miliona djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te ukoliko se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 miliona.

PROČITAJTE  Ova država je odlučila nagraditi stanovnike koji naprave 10 hiljada koraka u danu