Nije svaki niski libido kod žena isti: Ova dva su najčešća

Iako se često spominje ‘niska seksualna želja’, ne postoji ni ‘normalna’ ni ‘idealna’ razina želje za seksom kojoj bi svi trebali težiti. To što neko nije pretjerano zainteresiran za seks samo po sebi, piše Mind Body Green, nije razlog za brigu – problem je samo ako ta smanjena želja dotičnoj osobi predstavlja neki problem u životu.

Prema jednom istraživanju iz 2016. godine oko devet posto žena u dobi od 18. do 44. godine nosi se sa smanjenim libidom što ih i opterećuje, a nedavno objavljena studija u Archives of Sexual Behavior otkrila je da postoje dvije različite vrste niske seksualne želje kod žena.

Istraživači su anketirali 508 žena u dugogodišnjim vezama, s pitanjima o tome kako se osjećaju u vezi, kakav im je seksualni život i kakav im je život općenito. Otkrili su da se niska seksualna želja kod žena javlja u dva oblika: postoje tako, kažu, “općenito nezadovoljne žene” i “seksualno nezadovoljne” žene.

1. Općenito nezadovoljne žene

Ova grupa žena imala je nisku seksualnu želju, a bile su nezadovoljne sa svojim seksualnim životom i sa svojim vezama općenito Također, one su najviše bile i pod stresom, više od svih drugih skupina.

„Moguće objašnjenje je da je ova grupa žena primarno bila nezadovoljna u svojim odnosima i to je vjerovatno prethodilo njihovom seksualnom nezadovoljstvu“, objašnjavaju istraživači u svom radu.

Drugim riječima, ova je skupina žena vjerojatno već imala probleme u svojim vezama, zbog čega im je i seksualni život bio nezadovoljavajuć.

Kad su ih pitali što misle odakle dolaze njihovi problemi sa smanjenom seksualnom željom, ova je skupina žena uglavnom krivila razne vanjske faktore i uzroke nalazile van sebe i svojih partnera. Istraživači kažu da taj obrazac kod njih ‘pokazuje osjećaj beznađa i relativne nesloge sa partnerima’.

PROČITAJTE  Stalno ste na telefonu dok ste s partnerom? To se zove ‘phubbing‘ i opasno je za vezu

2. Seksualno nezadovoljne žene

Ova grupa žena također je imala nisku seksualnu želju u odnosu na druge žene ali su za razliku od prve skupine bile relativno zadovoljne u svojim vezama. Drugim riječima, njihovi su odnosi bili prilično dobri, a problemi su se zadržavali u spavaćoj sobi.

„Ovi rezultati sugeriraju nezadovoljstvo sa seksualnim, ali ne i sa neseksualnim aspektima odnosa“, pišu istraživači.

Posebno je važno da su ove žene osjećale i manju količine stresa općenito, u poređenju sa ženama u prvoj skupini koje su maksimalno bile pod stresom.

Zajedničko prvoj i drugoj grupi

Jedna od najvećih zajedničkih osobina ovih dviju grupa žena s niskom seksualnom željom bila je loša seksualna komunikacija, u poređenju s trećom grupom žena, koje su kategorizirane da imaju ‘prosječnu seksualnu želju’.

„Veliko istraživanje pokazuje da je dobra seksualna komunikacija snažno povezana sa seksualnim zadovoljstvom parova u vezama“, objašnjavaju istraživači i kažu kako je moguće da ‘izbjegavanje seksualnih tema, te tema sklonosti ili nesklonosti prema seksu može biti jedan od čimbenika koji pridonosi smanjenoj seksualnoj želji.

Značajno je, smatraju, što nije postojala grupa žena sa slabom željom a koje su bile zadovoljne sa svojim seksualnim životom ili sa vezom.

„Ovo otkriće podupire ideju da je seksualna želja žene čvrsto povezana s kontekstom njezine veze i da je želja veća kada su žene zadovoljne u svojim vezama“, pišu istraživači.