Daniel Watkins, bivši glavni kuhar londonskog restorana St. Leonard’s ima vrhunski recept za hljeb od banane, ali ova verzija je bez mliječnih proizvoda, kao i bez jaja te brašna.

Sastojci:

300 grama zobi

3 vrlo zrele banane

120 ml vode od slanutka

1 kašičica praška za pecivo

dobar prstohvat cimeta

40 grama šećera (smeđeg)

30 grama kokosovog ulja

prstohvat morske soli

orašasti plodovi i sjemenke (sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta i lješnjaci)

1-2 kašike meda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. U blender stavite zob dok ne postane fini prah. Dodajte ostatak sastojaka u blender i miješajte dok se sve dobro ne sjedini i postane kremasto. Trebali biste imati ljepljivo, gusto tijesto. Stavite ga u posudu s papirom za pečenje i pecite oko 30-40 minuta ili dok ne porumeni.

Dok se smjesa peče, lagano prepecite dio sjemenki dok ne porumene. Nakon što su sjemenke prepržene, dodajte nekoliko kašika meda u dublju posudu i stavite na srednje jaku vatru. Vidjet ćete kako se boja mijenja i kako se med počinje karamelizirati. Stavite med sa strane i završite s posipom od preprženih orašastih plodova, sjemenki i meda. Ostavite da se ohladi i zatim poslužite.

PROČITAJTE  Devet namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi