Neslavnih sedam: Sastojci u kozmetici koje treba izbjegavati!

Njega prije svega – i pametan izbor kozmetike. Na neke sastojke treba obratiti posebnu pažnju prilikom kupovine beauty i scincare proizvoda, a mi vam otkrivamo koje…

Trend “čiste ljepote” nije novost, iako većina žena i dalje ne pazi šta nanosi na lice i tijelo, zaboravljajući na to da sve što nanosimo, ostaje u organizmu. Zato je možda krajnje vrijeme da počnete čitati šta tačno piše na ambalažama, i upoznate sastojke koji se nalaze u vašem omiljenim proizvodu za lice li tijelo.

Na stranici brenda Odacite, iza kojeg stoji Amerikanka koja je osmislila potpuno čiste i prirodne serume za lice, pronašli smo ključnih 7 “veliko NE” sastojaka u vašim bočicama.

#1 Aluminijum

Većina ga vas dobro poznaje, a nadamo se i izbjegava. Najčešće je sastojak koji se nalazi u dezodoransima. Može naštetiti vašem endokrinom sistemz. To je sistem žlijezda s unutrašnjim lučenjem, a proizvodi njegovog lučenja su hormoni.

#2 Imidazolidinyl

Imidazolidinil urea je antimikrobni konzervans koji se koristi u kozmetici. Hemijski je povezan s diazolidinil ureom koja se koristi na isti način. Može vam priuštiti promjene na koži, bolove u zglobovima, pa čak i poteškoće sa spavanjem.

#3 Mineralna ulja

Mineralna ulja zatvoriće pore vašeg lica i neće dopustiti da vaša koža diše što znači da ne dopušta prirodni detoks kože i da ona eliminiše štetne sastojke. Isto tako, može dodatno izazvati akne i neželjene pojave na koži.

#4 Parabeni

Još jedan poznati sastojak za koji vjerovatno znate da ga treba izbjegavati, a i sve više proizvoda u kozmetici danas su “paraben free”. Mogu doprinijeti hormonalnoj neravnoteži, a često su prikriveni pa obratite pažnju piše li u sastojcima nešto od sljedećeg – Methyl, Butyl, Ethyl, Propyl.

#5 Sintetički mirisi

Sve što je sintetičkog ili vještačkog porijekla razlog je za brigu. Sintetički mirisi ne nalaze se samo u kozmetičkim proizvodima nego se mogu pronaći i u mirisnim svijećama, kao i osvježivačima vazduha. U svakom slučaju provjerite nalaze li se u onom što koristite, posebno svakodnevno.

PROČITAJTE  Tretmani za sprječavanje opadanja kose

#6 Natrijumov lauret sulfat

Deterdženti, proizvodi za tuširanje – sve ono što ima mogućnost da se zapjeni najčešće u sebi sadrži upravo natrijumov lauret sulfat. Zato se nemojte povoditi za time da se vaš proizvod mora pjeniti za kvalitetno korištenje. Upravo onaj koji to ne čini vjerovatno je prirodniji i zdraviji za vas.

#7 Polietilen glikol

Sastojak koji može narušiti vlažnost kože i najčešće se nalazi u proizvodima za masnu i mješovitu kožu. Čini sastojak gušćim i lakšim za korištenje, ali može narušiti ono što već imate, lijepu i hidratizovanu kožu.