Nemojte davati djeci ujutro novac za krofne, šećer je prvak među razaračima imunološkog sistema! Korona je tu, doći će i gripa, želimo li ostati zdravi, moramo poduzeti ove korake

Imunološki sistem je interaktivna mreža sastavljena od organa, stanica i proteina koji štite naše tijelo od virusa, bakterija ili stranih tvari. Kad ovaj sistem normalno funkcioniše, zapravo ga uopće ne primjećujemo.

Međutim, kada se nešto poremeti, pogađa nas bolest i loše se osjećamo. Septembar je mjesec s kojim ćemo zakoračiti u jesen, vjerovatno najugodnije godišnje doba koje je ujedno idealno razdoblje da se malo više posvetimo sebi i osiguramo dobre zalihe imuniteta.

Međutim, možemo se ponašati maćehinski i pitati se tokom zime zašto nam se događaju različite neugodnosti. Možemo sami učiniti mnogo za potporu imunološkom sistemu.

Vođenjem zdravog, uravnoteženog načina života i konzumacijom određenih dodataka koji su potpuno prirodni – biljke, minerali, vitamini. Ovi dodaci štite nas od infekcija jer djeluju antimikrobno i potiču naš imunološki sistem.

Prije svega, moramo osigurati zdravu prehranu. Šećer je apsolutni prvak među razaračima dobrog imunološkog sistema. Uz njega je svakako prerađena i brza hrana. Međutim, nekima će i to dobro doći ako se odreknu glutena i mliječnih proizvoda. Naša prehrana treba biti bogata povrćem i voćem, ali ne treba zaboraviti na dobre masti i kvalitetne proteine.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba spomenuti i tjelesnu aktivnost, opuštanje i san. Tjelesna aktivnost trebala bi biti dio našeg svakodnevnog života. Jednako je važno opuštanje i dovoljno sna. Podsjetimo se koji su najučinkovitiji dodatni pomagači našem imunološkom sistemu.

1. Purpurna echinaceja

Utvrđeno je da mnogi aktivni sastojci echinaceje snažno potiču naš imunološki sistem i mogu imati značajano terapeutsko djelovanje. Istraživanja pokazuju da echinaceja ima najbolje djelovanje na ponavljajuće infekcije ali se pokazala i kao odlična prevencija protiv prehlade.

2. Vitamin D

Vitamin C je oduvijek bio naveden kao potpora imunološkom sistemu. Međutim, već je nekoliko godina jasno koliko je važan vitamin D. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom šansom za razvoj autoimunih bolesti i povećanom šansom za infekcije.

PROČITAJTE  Kako vožnja rola utječe na naše zdravlje

U jednom istraživanju utvrđeno je da nedostatak vitamina D povećava mogućnost infekcija gornjih dišnih puteva. Ali ako ga akumuliramo dovoljno, to između ostalog pridonosi i jakom imunološkom sistemu.

3. Zova

Zova se koristi u prirodnoj medicini godinama. Hipokrat, otac medicine, smatrao je da je zova vrlo važna biljka za jačanje imunološkog sistema. Zova djeluje u borbi protiv prehlade, gripe, alergija i upala.

Jedno je istraživanje pokazalo da ako se zova koristi u prvih 48 sati od pojave simptoma, problemi s gripom nestaju u prosjeku četiri dana ranije nego inače.

4. Probiotici

Zapuštena crijeva jedan su od najčešćih uzroka osjetljivosti na hranu, autoimunih bolesti i slabog imunološkog sistema, pa je uzimanje probiotika u ovom slučaju vrlo važno.

Kao što vjerovatno već znate, probiotici su korisne bakterije koje nastanjuju naša crijeva i ključni su za naše cjelokupno zdravlje i dobar imunološki sistem.

5. Astragalus

U historiji prirodne medicine astragalus je poznat kao stimulans imunološkog sistema. U tradicionalnoj kineskoj medicini ovaj se korijen koristio godinama i smatra se adaptogenom biljkom.

Istraživanja su pokazala da astragalus ima dobar efekat na imunološki sistem, štiti tijelo od upale probavnog trakta i raka.

6. Đumbir

Đumbir je, što se imunološkog sistema tiče, perjanica ajurvede. Zbog zagrijavajućeg efekta u tijelu, pomaže razgraditi nakupljene toksine u našim organima. Također je poznato da čisti limfu.

Đumbir zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju pomaže kod upala uzrokovanih bakterijama, virusima i parazitima.

7. Ginseng

Korijen, stabljika i lišće ginsenga tokom historije korišteni su za održavanje zdravog imunološkog sistema i povećanje otpornosti na bolesti i infekcije. Također ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

8. Eterično ulje smirne

Eterično ulje smirne vrlo je učinkovito i poznato već hiljadama godina. Ima antiseptičko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Od davnine se koristio za liječenje peludne groznice, za čišćenje i liječenje rana, za zaustavljanje krvarenja itd.

PROČITAJTE  Godina korone – šta smo naučili?

Eterično ulje smirne jača imunološki sistem i vrlo dobro djeluje u kombinaciji s eteričnim uljem tamjana bosvelije.To može pomoći za ublažavanje kašlja i prehlade uzrokovane virusnim infekcijama.

Smirna ima adstringentno djelovanje na desni i zubi pa se može koristiti u prirodnim pastama za zube, za grgljanje i ispiranje usta.

9. Eterično ulje origana

Eterično ulje origana također može jako dobro podržati naš imunološki sistem. Pomaže u borbi protiv infekcija, ima antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a učinkovito je i protiv virusa i parazita.