Nema za što nije dobra – oporavlja jetru, regulira šećer i pritisak, a pomaže i kod mršavljenja

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kafovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kafu, ili još češće kao dodatak kafi, a zovu je “sirotinjska ili ratna kafa”.

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kafi.

Pomaže kod visokog pritiska

Cikorija u svom sastavu ima do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospijeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen.

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Efikasan je lijek i u snižavanju holesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni pritisak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Zapadna narodna medicina koristi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.

Ljekovita salata

Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je narodno ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Zbog gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.

PROČITAJTE  Kopriva, čudotvorni korov: Od lijeka do tkanine

Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.

Salata od cikorije može se oplemeniti miješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen gorak okus znatno gubi, napr. s narandžama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.

Za mršavljenje

Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.

Čaj od cikorije

Sastojci:

1 kašika mješavine suhih listova i korijena

2 dl vode

Priprema:

Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

Piti 2-3 šolje čaja na dan koji možete zasladiti medom.

 Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije kašike usitnjenog bilja.

Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega.