Nema veze sa hranom: Šta je razlog što se sa godinama lakše debljamo?

Mnogi su imali prilike da se uvjere u činjenicu da s godinama postaje teže skinuti višak kilograma, a naročito je teško da izgubljene kilograme ne vratimo ponovo. Jeste li se ikada zapitali zašto se sa godinama lakše gojimo? Postoji nekoliko razloga zbog kojih sa godinama lakše dobijamo kilograme, ali najveći razlog je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka.

Dio definisane mišićne mase najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim riječima, što je mišićna masa veća, to ćemo više kalorija sagorjeti. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30-e godine, a taj proces ubrzava se oko 40-e godine. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem tijelu trebaće manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijeniće masno tkivo.

Uz gubljenje mišićne mase krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje, kada starimo, su i hormonalne promjene, veća sklonost pasivnom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Pokušajte da povedete računa o ovim stvarima, i na taj način možete uticati na usporavanje procesa gubljenja mišićne mase:

1. Radite vježbe barem dva puta nedjeljno, povećavajući s vremenom intenzitet vježbanja.

2. Naspavajte se jer san omogućava tijelu da se odmori i mišićima da se obnove.

3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i biljni proizvodi poput orašastog voća i sjemenki.

Najbolje je jesti često, i to male, ukusne obroke, koji sadrže proteine i vlakna. Ukoliko jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da pretjerate s jelom.

PROČITAJTE  IZ MOG UGLA Prof. dr. Kemal Dizdarević: Šta su emocije, a šta osjećaji