Nekoliko trikova uz pomoću kojih ćete se brzo riješiti ljutnje i stresa

Ponekad se susrećemo sa situacijama zbog kojih se osjećamo bijesno do te mjere da biste mogli “puknuti”. Uprkos tome kako se osjećamo, postoje načini da se nosimo sa situacijom kad smo uznemireni.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete se brzo riješiti ljutnje i svakodnevno stresa.

Zdrava prehrana

Konzumacija složenih ugljikohidrata, kao što su slatki krompir, kvinoja i zob, može povećati razinu serotonina u našem mozgu.

Također, proteini, poput ribe, tofua i piletine, pomažu nam u proizvodnji veće razine dopamina i noradrenalina, koji su hemikalije u mozgu koje igraju ulogu u vašem raspoloženju, motivaciji i koncentraciji.

Vježbanje

Nije važno za koji vid fizičke aktivnosti ćete se odlučiti. Pronađite vrstu vježbi koje vam najviše odgovaraju, a koje će omogućiti da se brzo i efikasno riješe loših emocija.

“Za mene ne postoji ništa bolje od vježbanja. Volim dizati tegove, a i joga je odlična i kao vježba i kao meditacija”, otkrio je jedan od korisnika.

Drugi se složio: “Mogu biti bijesan ili pod stresom kada počnem vježbati, ali dok završim s treningom, sve što me je mučilo ispari.”

Zapisivanje svojih osjećaja

Zapisivanje vlastitih osjećaja je odličan način oslobađanja od negativne energije.

“Kad god ne mogu vježbati, pišem”, otkrio je korisnik reddita pod nadimkom ChoiceFabulous.

Duboko udahnite

Duboko disanje može smanjiti hormone stresa. Prema klinici Mayo, vježbe disanja su korisne jer kada se osjećamo ljutito, naš mozak tijelu daje signale da je u krizi. Usporavanje disanja podsjeća naš mozak da smo na sigurnom.

Čišćenje

Neuredan prostor ponekad može dodatno pogoršati vaše raspoloženje. Dakle, da biste ublažili negativne emocije, operite suđe ili pospremite ormar.

PROČITAJTE  Stručnjaci objasnili: Ovo je hrana koja može smanjiti stres