Nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate o “mikroblejding” iscrtavanju obrva!

Mikroblejding (eng. microblading) je posebna tehnika iscrtavanja obrva koja danas ima veliku popularnost!

Ovaj “tretman” je praktično tetoviranje obrva, ali na moderan način. Mikroblejding tehnikom se samo dopunjavaju vaše prirodne obrve i naglašava ili dodaje bujnost i lijepo izražen luk. Ovo vam može skratiti vrijeme sređivanja, ali i uljepšati izgled čak i kada nemate šminku. Ipak obrve čine veliki dio našeg izgleda. Takođe, obrve se ne iscrtavaju klasičnim pištoljem za tetoviranje već sitnim skalpelom koji siječe kožu i popunjava je mastilom. Evo šta treba da znate prije nego što odete na ovaj tretman…

Ne boli, ali postoji caka

Svaki dobar kozmetičar u ovoj oblasti će vam utrnuti kožu prije procedure i nakon mapiranja obrva, da ne biste osjećali bol. Neke dame ne osjećaju ništa, dok druge mogu osjećati oštro peckanje, kao kada se posiječete na oštar papir. Osjetićete oštricu, ali je osjećaj više iritantan nego bolan. Zvuk je nešto što će vam baš smetati (makar je tako kod većine žena). Nakon što efekat anestezije (kreme) istekne, u predjelu obrva ćete osjećati bol i iritaciju. Možete uzeti ibuprofen za smanjivanje bola.

Sedmicu dana ne smijete da perete lice

Kada uradite obrve, ne bi trebalo da ih kvasite minimum sedam dana. Jeste da će vam zvučati čudno i ekstremno teško, pogotovo ako nosite svakodnevno šminku, ali uspjećete. Koristite maramice za čišćenje i štapiće za uši za skidanje ajlajnera.

Svrbi, možda i previše

Proces zarastanja je poput klasične tetovaže na koži. Sitni rezovi se pune mastilom, a na njihovo mjesto dolaze kraste koje se skidaju i ponovo nastaju i tako nekoliko puta dok vam koža u potpunosti ne zacijeli. Naravno, ovaj proces jako svrbi, ali vi  ne smijete da dirate obrve, niti da počupate krastice jer ćete pokvariti izgled vaših obrva.

PROČITAJTE  Beauty tips&tricks: Kako odložiti pojavu bora oko očiju?

O boji obrva, kada je potrebno otići na drugi tremtan i šta vas očekuje poslije mikroblejdinga čitajte na sljedećoj strani…

Boja

Takođe treba da znate da će boja vaših obrva u prvih nekoliko seedmica biti mnogo tamija nego što ste očekivali, ali ne brinite, jer će vremenom da posvijetli kako se koža regeneriše i ljušti. Nakon mjesec dana (ili manje, zavisi od osobe do osobe) vaše obrve će imati najpribližniju boju vaših prirodnih obrva.

Drugi tretman

Drugi tretman je jako bitan i u najvećem broju slučajeva ulazi u cijenu prvog. Nakon šest do osam sedmica ovo  je jako bitno jer će vaša kozmetičarka vidjeti kakvo je zaista stanje, popuniti obrve ako je negdje preskočila zbog oticanja i dati vam dalje upute.

I još… Morate biti svesni da postoji šansa da neće sve izgledati tako savršeno. Možda ćete morati da ih i dalje popunjavate, a možda će vam izblijediti boja i prije nego što ste mislili. Iako efekat traje od jedne do čak tri godine, sve zavisi od vašeg tipa kože. Ako vam je koža masnija, boja će brže izblediti i obrnuto. Ali, dosta će vam popraviti jutarnju rutinu – to je sigurno! Sada ćete morati samo malo da dodate po koju liniju tu i tamo, jer ćete imati definisan oblik koji je i najbitniji.