Nedostatak vitamina C: Dva upozoravajuća simptoma primijetit ćete ujutro

vitamina C citrusi na drvenoj podlozi

Vitamin C (askorbinska kiselina) antioksidans je i važan faktor imunosnih reakcija, učestvuje u stvaranju kolagena nužnog u procesu izgradnje kostiju, zacjeljivanja rana i prijeloma, održavanja čvrstoće krvnih žila i dr. Ovaj vitamin važan je faktor inaktivacije slobodnih radikala koji nastaju reakcijama izmjene tvari i stvaranja energije u organizmu. Slobodni radikali uz to dospijevaju u organizam iz zagađenog okoliša, duhanskog dima i dr. I intenzivnim se mišićnim radom, kao što je slučaj kod sportista rekreativaca i profesionalaca, u organizmu stvaraju slobodni radikali. Šta kada fali vitamina C?

Oni oštećuju eritrocite pa je stoga važno antioksidativno djelovanje vitamina C koje pomaže očuvanje integriteta crvenih krvnih tjelešaca i sprečavanje anemije. Potreba organizma za vitaminom C povećava se tokom godina odrastanja i sazrijevanja čovjeka. Ovo je slučaj i kod trudnica, dojilja i pušača. Kako je vitamin C topljiv u vodi i njegov se višak izlučuje mokrenjem, predoziranje je rijetko.

Gdje se nalazi?

Vitamin C nalazi se u citrusima i njihovim sokovima, paprici, brokuli, kelju, prokulicama, kiselom kupusu, karfiolu, zelenoj salati, jagodama i dinji, paradjzu, šparogama, prehrambenim proizvodima obogaćenim ovim vitaminom (npr. žitaricama za doručak) i dr. Sadržaj vitamina C u hrani smanjuje se njezinim dugotrajnim skladištenjem i kuhanjem.

Nedostatak vitamina C

Uravnotežena i raznolika prehrana osigurava dovoljnu količinu ovog nutrijenta. Nedostatak je prisutan kod ljudi kod kojih je uveliko ograničen unos voća i povrća. Uz to se može javiti kod nekih zdravstvenih tegoba kada je lošija apsorpcija hranjivih tvari u probavnom sistemu. Znak ozbiljnog manjka vitamina C je, u prvom redu, upala i krvarenje desni. Primijetit ćete to već ujutro dok perete zube. Prisutni su i umor, bol u zglobovima, blijeda koža, učestale prehlade i glavobolje te lošije zacjeljivanje rana. Također se nerijetko pojavljuje depresija, gubitak zuba, anemija i dr.

Lijekovi i vitamin C

Vitamin C može utjecati na hemoterapiju i lijekove kojima se regulira koncentracija kolesterola u krvi. Potrebno je stoga u slučaju terapije ovim lijekovima razgovarati s ljekarom prije uzimanja suplemenata koji sadrže vitamin C.

PROČITAJTE  Onkolozi upozoravaju: Prije davanja onkološkim bolesnicima, vakcinu protiv koronavirusa dodatno ispitati