Sve više ljudi se nalazi pred problemom, koji zahtijeva alternativan način ishrane, prije svega jer se mlijeko smatra osnovnim izvorom kalcija. Budući da je kalcij važan za zdrave i jake kosti, neohodno je pronaći drugi način unošenja ovog minerala u organizam, izuzev putem mlijeka i mliječnih proizvoda. U tom pogledu sakupili smo za vas listu proizvoda koji u sebi sadrže čak i više kalcija nego mlijeko:
SJEMENKE
1 kašika chia sjemenki sadrže oko 177mg kalcija. Tri kašike dnevno su vam sasvim dovoljne jer vam donose i više kalcija nego šolja mlijeka. Osim njih, također sjeme susama, maka, lana sadrži u sebi kalcij. Ovo sjemenje možete dodati vašim omiljenim salatama ili ih umiksati u smoothie.
SARDINE
Ova vrsta ribe predstavlja jedan od najboljih izvora kalcija koji možete pronaći. Iako veliki broj ljudi nije naročit ljubitelj sadrina, pomiješane sa paradajzom, krastavcima, festa sirom i maslinama mogu da budu odličan obrok.
BADEMI
Od svih orašastih plodova bademi su najbogatiji kalcijem. Šaka badema vam osigurava čak 3 grama vlakana, što je sasvim dovoljno za dnevni unos. Bademi se smatraju super-hranom jer su prepuni proteina i raznih vitamina.
TAMNOZELENO POVRĆE
Što zelenije povrće to u njemu ima više kalcija. Samo jedna šolja zelenog povrća ima oko 270 mg kalcija, što je i više nego što se preporučuje za dnevni unos. Špinat, kelj i brokula su na samom vrhu zelenih biljaka koje obiluju kalcijem.
GRAH
Grah je poznat po velikim količinama proteina i vlakana koja u sebi sadrži, ali osim toga on je dobar izvor kalcija. Rame uz rame sa njim su i buranija i soja. Grah je vrlo hranljiv i može da pomogne pri snižavanju holesterola.
NARANDŽE
1 šolja svježe cijeđenog soka od narandže osigurava približno 72 mg kalcija. Osim toga ono što sigurno znate je da su narandže bogate vitaminom C, koji pomaže tijelu da apsorbuje kalcij.
KVINOJA
1 šolja kvinoje osigurat će vam oko 100 mg kalcija. Osim toga ona je bogata i kalijem i cinkom koji su važni za ljudsko zdravlje. Kvinoja je zdrava alternativa riži i može se služiti topla kao dodatak jelima, ili hladna u salatama.