Ne izbacujte ga iz jelovnika! Dobar je za srce, kosti i vid

Vlasac je najmanji član roda crnog luka – Allium, i ima širok spektar upotrebe i koristi za ljudsko zdravlje.

Vlasac je gomoljasta biljka čije se dugačke stabljike obično svježe sijeku i dodaju u ribu, supe, jogurte, sosove, salate, jela od krompira ili se suši i priprema kao začin.

Njegove zdravstvene prednosti uključuju:
Jedinstvena organska jedinjenja koja se nalaze u vlascu slična bijelom luku mogu efikasno da ublaže probleme s varenjem. Pored toga, imaju prirodna antibakterijska svojstva koja eliminišu širok spektar bakterija, uključujući salmonelu. Konkretno, oni mogu povećati efikasnost unosa hranljivih materija u crijevima obezbjeđivanjem više hranljivih materija iz hrane.

Poboljšava zdravlje srca
Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlascu je alicin, koji je u nedavnim istraživanjima povezan sa smanjenim nivoom LDL-holesterola (lošeg holesterola) u tijelu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska. U kombinaciji s vazodilatirajućim efektima kalijuma, vlašac može imati veliki uticaj na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Dalje, postoji još jedno organsko jedinjenje – kvercetin, direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i plaka u arterijama. Naime, pomaže u prevenciji ateroskleroze i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Može ojačati imunitet
Visok nivo vitamina C u vlascu pomaže u jačanju efikasnosti imunološkog sistema stimulišući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i kolagena, koji je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Održava zdravlje kostiju
Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlascu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, esencijalni nutrijent važan za održavanje mineralne gustine kostiju. Kako starimo, mineralna gustina kostiju počinje da opada, što dovodi do osteoporoze i pogoršanja upalnih stanja kao što je artritis. Visok nivo vitamina K može pomoći u proizvodnji osteokalcina, koji je ključni dio održavanja mineralne gustine kostiju.

PROČITAJTE  Četiri razloga zašto je dobro jesti krastavac

Pomaže u zaštiti vida
Karoteni, poput luteina i zeaksantina u vlašcu, direktno su odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u vizuelnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Takođe pomažu u usporavanju ili sprečavanju makularne degeneracije, održavajući oči zdravim i starim.

Može detoksikovati tijelo
Kako navodi Živim.hr, vlasac ima blage diuretičke osobine i stimulisanjem mokrenja može pomoći tijelu da se oslobodi viška toksina, soli, vode, pa čak i masti, održavajući organske sisteme čistima.

Predostrožnost: Vlasac se obično ne smatra alergenom i postoji vrlo malo izvještaja o neželjenim reakcijama. Međutim, prevelika količina vlašca, sa visokom koncentracijom jakih organskih jedinjenja, može izazvati nelagodnost u stomaku.