Ne čekajte na pregled mladeža: Prevencija je najubojitije oružje u borbi protiv melanoma

Na početku je važno znati kako izgledaju i kako se pojavljuju. Mladeži su doborćudne okrugle promjene na koži, nekad u nivou kože, pločasti, a nekad blago uzdignuti ili na peteljci. Mogu biti mekane, glatke ili tvrde i hrapave površine od svijetle do tamno smeđe boje.

Gotovo da nema čovjeka bez mladeža. Neki se rode s njima, a neki ih dobiju u djetinjstvu, adolescenciji ili kasnijem periodu života. Neki ostaju isti, dok drugi vremenom mijenjaju boju, oblik i strukturu. Kako znati koji mladež je opasan, a koji ne, koji biste trebali ukloniti, a koji ne? Odgovor se krije u redovnim dermatološkim pregledima.

Mnogi ne obraćaju pažnju na mladeže

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije te suosnivač Centra Naša mala klinika Alemko Čvorak govori nam kako se i sam suočava s ljudima koji su često u nedoumici i strahu zbog uklanjanja mladeža, što ih sprječava i da na vrijeme prekontrolišu promjene na svojoj koži.

“U narodu je uvriježeno mišljenje da te promjene nije dobro dirati. Zbog toga većina ljudi uopće ne obraća pažnju na benove, a pogotovo se ne odluči potražiti mišljenje stručnjaka. Sve do jednom”, govori nam Čvorak te nastavlja: “Neki benovi porastu, promijene boju, počnu svrbjeti… Preobrate se u promjenu koja se zove melanom. Za neke ljude tada, nažalost, bude kasno da se izliječe odstranjivanjem promjene. Vjerovatno je to i razlog zašto vlada mišljenje da benove ne treba dirati”.

Istina je potpuno suprotna, ističe Čvorak. Redovnim pregledom mladeža ljekari mogu uočiti promjene na njima još u ranom stadiju i predložiti hirurško odstranjenje.

“Odstranjeni mladež se više nikad ne može preobratiti u melanom i dovesti do ugrožavanja života pacijenata”, jasno naglašava specijalista Naše male klinike.

Kada je riječ o rizičnijim skupinama, to su osobe svijetlije puti kod kojih se mladeži često mogu transformisati u melanom. Takve osobe bi trebale češće posjećivati dermatologe radi redovne kontrole i praćenja promjena na koži.

PROČITAJTE  Maska od mrkve za čistu i osvježenu kožu

U rizične skupine spadaju i osobe koje na tijelu imaju veliki broj benova. Kako nam pojašnjava Čvorak, s obzirom da u tim slučajevima nije moguće hirurški odstraniti sve benove, preporučuje se dermatoskopija i odstranjivanje samo onih mladeža koji se potencijalno mogu promijeniti, pokazuju znakove promjene ili se nalaze na mjestima izloženom suncu ili mehaničkoj iritaciji. Posebnu pažnju trebaju imati oni pacijenti kojima je neko u porodici imao melanom.

“Svijest o melanomu u posljednje vrijeme je na višem nivou nego ranijih godina, ali na tome se mora kontinuirano raditi. Kada se javi melanom, on predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi. Stoga je prevencija najubojitije oružje u borbi protiv melanoma”, govori nam Čvorak uz savjet da je nužno izbjegavati pretjerano izlaganje suncu i odlazak u solarij, uz naglasak na redovno korištenje krema sa zaštitnim faktorom u ljetnim mjesecima.

Kada je potrebno ukloniti mladež?

Indikacija za hirurško odstanjenje mladeža može se najednostavnije postaviti upotrebom ABCD kriterija:

A – Predstavlja asimetriju, odnosno mladež nepravilno izgleda
– (Border) granica koja nije jasna prema normalnoj koži, to jest nejasno je ograničen mladež
– (Color) Jako tamni benovi, imaju svijetliju i tamniju zonu, promijenili boju…
– Diametar promjene mladeža. Svaki veći od 5 milimetara u promjeru zahtijeva pregled ljekara