Navika zbog koje su deca u većem riziku od depresije

Više vremena pored ekrana – veći rizik za anksioznost ili depresije.

Kanadski istraživači kažu da postoji „nedostatak konsenzusa“ o tome da li previše vremena provedenog ispred ekrana ima štetan efekat na djecu. Ipak, nakon što su pregledali 87 starih studija na tu temu, koje su obuhvatale oko 160.000 djece, procijenili su da podaci ukazuju na to da se radi o navici koja loše utječe na njihovo ponašanje.

Glavna autorka doktorica Šeri Madigan i kolege primjetili su da samo vrijeme pred ekranom možda čak i nije okidač za probleme u ponašanju. Umjesto toga, gledanje neprikladnog ili nasilnog sadržaja moglo bi da dovede do agresivnog ponašanja, dok povlačenje iz društva ili poremećaji sna mogu da izazovu tjeskobu i depresiju.

Globalne smjernice ukazuju na to da bi djeca mlađa od dvije godine trebalo u potpunosti da izbjegavaju ekrane, dok bi djeca starosti od dvije do pet godina trebalo da provode manje od jednog sata dnevno pred ekranima.

Ovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu JAMA Psychiatry.

Kritičari ove studije smatraju da se pogrešno tvrdi da je statistička važnost ukupnog rezultata na bilo koji način informativna. Kažu da studija pokazuje samo jedan odsto „varijabilnosti psihosocijalnih problema u korelaciji sa različitim oblicima vremena provedenih ispred ekrana“.

Profesor Rasel Viner, bivši predsjednik „Royal College of Paediatrics and Child Health“, rekao je da je ovo „vrlo složeno područje i pojednostavljeni zaključci da vrijeme provedeno ispred ekrana dovodi do problema nisu opravdani“.

PROČITAJTE  Hrana koja može smanjiti anksioznost