Naučnici tvrde: Oboljeli od korone mogu imati dugoročne probleme s erekcijom

Tokom nedavnog intervjua za američku televiziju NBC, specijalista za zarazne bolesti Dena Grayson rekla je kako sve više dokaza upućuje da bi koronavirus mogao dugoročno da izazove poteškoće s erekcijom.

 – Znamo da uzrokuje probleme u vaskularnom sistemu. Dakle, to je nešto što stvarno zabrinjava – ne samo da je ovaj virus smrtonosan, već može prouzrokovati i dugoročne probleme s vaskularnim sistemom, probleme koji kod nekoga mogu potrajati do kraja života”, kazala je Dena Grayson, a piše “Deutsche Welle”.

Italijansko istraživanje “Addressing male sexual and reproductive health in the wake of Covid-19 outbreak”, koje je objavljeno u julu, pokazalo je kako je erektilna disfunkcija istovremeno faktor rizika za upalu pluća nakon zaraze Covidom-19, ali i “moguća posljedica”.

Istraživanje je, također, pokazalo da su ljudi zaraženi koronavirusom koji su ranije patili od erektilne disfunkcije, skloniji razvoju upale pluća. Razlog tome je što upala pluća uključuje ista propratna oboljenja koja su često povezana i s erektilnom disfunkcijom kao što su: respiratorni problemi, upale, hormonalni problemi, stres, anksioznost, depresija i endotelna disfunkcija, prenosi B92.

Poremećaji erekcije nastaju kada je ograničen protok krvi u penisu. Uzroci ovog poremećaja mogu biti složeni i različiti, kako fiziološki, tako i psihološki.

Različiti faktori koji utječu na kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem mogu uzrokovati probleme s erekcijom ili im doprinijeti, a jedan od faktora rizika koji se ističe kod oboljelih od koronavirusa je oštećenje venskog i respiratornog sistema.

Utvrđeno je da koronavirus napada unutrašnje zidove krvnih sudova, takozvani endotel, odnosno organ koji oblaže čitav vaskularni sistem. To uključuje i zidove u penisu.

PROČITAJTE  Zašto trebate povremeno zapaliti lovorov list