Naučnici otkrili zašto se samo jedna nozdrva začepi kada smo bolesni

Začepljen nos dok smo bolesni zaista može iritirati. No obično nam se u danima prehlade često čini kako nam je jedna nozdrva začepljenija od druge. To nije samo vaša mašta, postoji naučno objašnjenje zašto je to tako.

Prije svega, vaš nos je pametniji nego što mislite. Naime, za to je zadužen nazalni proces u kojem se vaše nozdrve smjenjuju u dužnosti uvlačenja veće količine vazduha u odnosu na drugu.

“Strukture s obje strane nosa, koje se zovu donje nazalne konhe, su odgovorne za zagrijavanje i vlaženje vazduha prije nego što dođe do vaših pluća. Ovo štiti pluća od isušivanja i iritacije. Taj proces zahtijeva dosta truda. Stoga nos usmjerava svoje napore više na jednu stranu kako bi proces bio efikasniji”, rekla je Rachel Roditi, hirurg otorinolaringolog.

On šalje veći protok krvi na jednu nozdrvu, što zagrijava vazduh koji tuda prolazi, ali takođe to čini i da konha s te strane više nabubri. Zbog takvog otoka postoji i manji prostor kroz koji može proći kroz zrak. Ovo je pak vrlo suptilan proces pa, osim ako ne patite od prehlade, infekcije, alergije ili nekog strukturnog problema poput devijacije nosnog septuma (pregrade), nećete ni biti svjesni njegovog odvijanja.

Ali kada ste bolesni, protok krvi u vašem nosu se još više povećava, što potiče oticanje i veću proizvodnju sluzi. Ako vam je nos u cijelosti začepljen, ovo osjećate mnogo više u jednoj nozdrvi i to u onoj gdje je konha već bila više otečena u okviru normalnog nazalnog ciklusa.

Kako otčepiti začepljeni nos

Ne postoji ništa što možete uraditi kako biste isključili nazalni ciklus. Vjerovatno ćete uvijek osjećati kako je jedna nozdrva više začepljena od druge kada ste bolesni. Ipak, nakon od 90 minuta do četiri sata nos će zamijeniti strane. Kada se to dogodi, vjerovatno ćete osjetiti manje olakšanje u jednoj nozdrvi kada otok splasne, ali tada ćete osjetiti da vam je začepljena druga strana.

PROČITAJTE  Trebamo li se zabrinuti kada sluz iz nosa promijeni gustoću i boju?

Najbolje što možete uraditi je da se pozabavite začepljenjem kao cjelinom. Para iz vrućeg tuša ili ovlaživača zraka može vam pomoći da vam bude lakše. Sprejevi sa slanim rastvorom vam također mogu pomoći da se riješite sluzi.

No, imajte u vidu da ovi sprejevi koji izazivaju sužavanje krvnih sudova mogu izazvati ovisnost pa se kasnije nos neće moći sam otčepiti.

Ako morate da ih koristite, držite se pravila od po dva prskanja u toku dana i ne koristite ih duže od pet do sedam dana.

“Ako simptomi zapušenog nosa potraju duže od 10 do 14 dana ili primijetite začepljenost nosa i onda kada niste bolesni, provjerite sa svojim ljekarom o čemu se radi – npr. devijacija septuma može biti uzrok“, kaže dr Roditi.