Naučnici na tragu: Otkrivena metoda koja podstiče ćelije raka da se samounište

Najnovija studija pokazala je da je Nano-pPAAM ubio oko 80 posto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspijevaju i trenutni ljekovi za kemoterapiju, ali bez svih neželjenih efekata.

Iako opasna za ćelije raka, ova supstanca se zasniva na nanočesticama silicij-dioksida koje su američki regulatori hrane i lijekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u liječenju raka, koristi se napad skrivenog ”Trojanskog konja” koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lijekova.

Ključ ove nove metode koju su primijenili istraživači u Singapuru je upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin, jednom od nekoliko kiselina koje ćelije raka koriste za svoj rast. Naše tijelo ne stvara L-fenilalanin, već ga apsorbuje iz mesa i mliječnih proizvoda.

Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoskopik fenilalanin porozna aminokiselina (Nano-pPAAM) uspješno uništili ćelije raka jer su je one doživjele kao ”prijateljsku aminokiselinu” i apsorbovale je, posle čega je kiselina u njima podstakla proces samouništenja.

Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomjernu proizvodnju reaktivnog oblika kisika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne, zdrave, ostale netaknute.

Do sada su provedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale dijelove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Također, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lijekove kojima su tretirani, a pošto ovdje nema lijekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

PROČITAJTE  Ne pijte lijekove kojima je istekao rok trajanja