Naučnici izmjerili najkraću jedinicu vremena ikad – evo koji proces se odigra za 247 zeptosekundi

Naučnici su izmjerili do sada najkraću jedinicu vremena – vrijeme koje je potrebno da svjetlosna čestica pređe molekul vodonika.

A to vrijeme je rekordno i iznosi 247 zeptosekundi. Zeptosekunda je bilioniti dio milijarditog dijela sekunde, odnosno decimalna tačka praćena sa 20 nula i jednom jedinicom, piše “Live Science”.

Ova jedinica se koristi za mjerenje izlaska elektrona iz atoma po prvi put i prethodno su njemački naučnici uspjeli 2016. da izmjere najmanji dio vremena koji je iko ikada uspio da zabilježi – 850 zeptosekundi.

Do ovog otkrića, tim naučnika iz Maks Plank Instituta za kvantnu optiku u Gerhingu u Njemačkoj, došao je neplanirano izučavajući fotoelektrični efekat Alberta Ajnštajna.

“Možemo da potvrdimo ovo saznanje radeći statistiku za mnoga mjerenja i izračunavanjem statističke standardne greške za srednju vrijednost, koja je u našem slučaju 850 zeptosekundi”, rekao je tada fizičar Markus Osiander.

Prethodno je 1999. rad na prvom mjerenju vremena u femtosekundama (milioniti dio milijarditih dijelova sekundi) dobio Nobelovu nagradu.

Da se razbije i oformi hemijska veza potrebne su femtosekunde, ali da svjetlost pređe preko jednog molekula vodonika potrebne su zeptosekunde, navodi “Lajv sajens”.

Rezultati nove studije objavljeni su u žurnalu “Nauka” 16. oktobra.

PROČITAJTE  Savijača s bananama, jabukama i medom