Naučnici dokazali zbog čega organizam traži čokoladu

Pretjerana potreba za čokoladom i slanim grickalicama nije slučajna. Ponekad čak opsesivna želja za ovim “nezdravim” namirnicama ima svoje fiziološke, ali i psihološke razloge koje treba razotkriti.

Na ovaj način organizam signalizira da mu nešto nedostaje, ističu stručnjaci.

Prenaglašena potreba za čipsom, kokicama i drugim slanim grickalicama može da ukazuje na određene nedostatke u vezi sa radom nadbubrežne žlijezde i manjak elektrolita. Često se javlja uslijed disbalansa hormona koji je uslovljen stresom.

Pojačana potreba organizma za solju upućuje na nedostatak elektrolita i minerala. Može da znači i da tijelo vapi za vodom, budući da so ima tendenciju da je zadržava u organizmu.

Konstantna želja za čokoladom može da upozorava da u organizmu nema magnezijuma, esencijalnih masnih kiselina i hroma. Ovi sastojci se gube ukoliko je osoba izložena stalnom stresu.

Poznato je da čokolada podiže nivo hormona sreće serotonina u krvi, pa ljudi nesvjesno posežu za ovim slatkišem kada imaju emotivne probleme.

Zato, da biste se oslobodili stresa, ponovo stekli mir, nadomjestili magnezijum, konzumirajte toplu čokoladu napravljenu od kakaoa, orašaste plodove i sjemenke, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

PROČITAJTE  Od bijesa do nervoze: Oprezno s čokoladom, evo šta može učiniti organizmu