Naučnici će napraviti tabletu protiv usamljenosti?

Naučnici su zaključili da osećaj usamljenosti slabi imuni sistem i dovodi do agresije, a sada rade na stvaranju tablete “protiv” usamljenosti.

Nedavne studije su pokazale da se između 22 i 75% Amerikanaca stalno osjeća usamljeno. To je u velikoj mjeri posljedica ritma života, nespremnosti da stupe u brak i imaju djecu. Zapadni mediji tvrde da u budućnosti ljudi više neće imati problema sa komunikacijom: u apotekama će se pojaviti tableta za usamljenost.

Lijek je kreirala dr Stephanie Cacioppo. Ona predaje na Univerzitetu u Čikagu. Izgubila je muža prošle godine.

“On je bio ljubav mog života”, kaže i dodaje: “Kada je otišao, osjetila sam snažnu, skoro fizičku bol. Dovela sam sebe do iscrpljenosti trčanjem, ali se bol u plućima i zglobovima nije mogla uporediti s bolom gubitka voljene osobe.”

To je navelo na razmišljanje. Brojne studije su pokazale da usamljenost izaziva iste simptome kao i depresija, ali pilula za samoću još ne postoji.

“Dokazano je da usamljenost ruši mentalno zdravlje”, komentariše Cacioppo i pojašnjava: “Da bismo razumjeli mehanizam ovih poremećaja, sproveli smo eksperiment na miševima.”

Naučnici su na dvije sedmice razdvojili dva miša iz glavne grupe. Izolacija je prouzrokovala agresivnost miševa i prestanak reagovanja na nadražaje, koji su bili opasni za njihove živote. Istraživači su otkrili da je koncentracija neuropeptida Tac2 / NkB značajno povećana kod “pojedinačnih” miševa, što je izazvalo posmatranu reakciju. Porast proizvodnje supstanci javlja se istovremeno u nekoliko područja mozga. Da bi normalizovali ponašanje miševa, naučnici su uveli osanetant, antagonist neurokininskih receptora. Nivo agresije se smanjio, a miševi su ponovo počeli normalno da se ponašaju, nakon čega su se vratili u tim.

Kada će se tablete usamljenosti pojaviti na policama apoteka, još nije otkriveno. Takođe je nejasno da li će biti u stanju da zamijene komunikaciju sa prijateljima i porodicom, ili će jednostavno potisnuti simptome usamljenosti.

PROČITAJTE  Šta je uzrok suhih i ispucalih peta?