Naučite ih prepoznati: Infekcija salmonelom daje rane simptome

Infekcija salmonelom

Infekcija salmonelom česta je bakterijska bolest koja zahvaća crijevni trakt. Bakterije salmonele obično žive u životinjskim i ljudskim crijevima i izlučuju se stolicom, a ljudi se najčešće zaraze putem kontaminirane vode ili hrane, donosi Mayo klinika. Iako neki ljudi s infekcijom salmonelom nemaju simptoma, većina razvije proljev, vrućicu i grčeve u trbuhu (abdomenu) unutar osam do 72 sata nakon izlaganja.

Većina zdravih ljudi oporavi se u roku od nekoliko do tjedan dana bez specifičnog liječenja. U nekim slučajevima proljev može uzrokovati tešku dehidraciju i zahtijeva hitnu ljeakrsku pomoć. Kako objašnjavaju ljekari, komplikacije opasne po život također se mogu razviti ako se infekcija proširi izvan crijeva.

Infekcija salmonelom obično je uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno pečenog mesa peradi i jaja ili proizvoda od jaja te pijenjem nepasteriziranog mlijeka. Period inkubacije, odnosno vrijeme između izlaganja bakteriji i prvih simptoma bolesti, može biti od šest sati do sedam dana. Isto tako, ljudi koji imaju infekciju salmonelom često misle da imaju virozu. Kako tvrde liječnici, uobičajeni simptomi salmonele uključuju:

proljev

grčeve i bolove u trbuhu

povišenu temperaturu

mučninu

povraćanje

glavobolju

krv u stolici.

Spomenuti simptomi infekcije salmonelom općenito traju od nekoliko do tjedan dana. Naprimjer, proljev može trajati i do 10 dana, ali može proći čak i nekoliko mjeseci prije nego što se crijeva vrate u normalno stanje.

Najčešći put zaraze salmonelama jest konzumacija zaražene (tj. zagađene ili kontaminirane) hrane, koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Upravo zbog toga nepridržavanje higijenskih postulata tokom kuhanja (napose u velikim kuhinjama i restoranima) ili neadekvatna termička obrada hrane mogu dovesti do značajnih epidemija salmoneloza. Namirnice koje nose najviše rizika su sirovo meso (posebno perad), jaja i mliječni proizvodi (posebno kolači koji se prave od tih namirnica), no zabilježene su i epidemije salmoneloza podrijetlom iz voća, povrća i pekarskih proizvoda.

PROČITAJTE  Sedam činjenica o bradavicama koje bi trebala znati svaka žena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime