Naučite čitati nalaze urina: Evo šta znači koja stavka

Analiza urina je jedna od korisnijih screening metoda čiji rezultati mogu dati osnovne informacije o stanju metabolizma i o stanju genitalno-urinarnog sistema. Rutinski pregled mokraće je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza.

Kako izgleda pregled mokraće?

1.  Opis fizičkih i fizičko-hemijskih karakteristika mokraće: izgled, boja, miris, reakcija i specifična težina.

2. Najčešće hemijske analize su analize na proteine, šećer, ketonska tijela, urobilinogen, bilirubin i nitrite.

3. Pregled mokraćnog sedimenta tj. mikroskopski pregled taloga koji se dobije nakon što se mokraća centrifugira.

Priprema i prikupljanje uzorka urina

Prvi jutarnji urin se uzima u sterilnu posudu pri čemu je neophodna odgovarajuća higijena pacijenta i uzima se ne prvi, već drugi mlaz prve jutarnje mokraće. Mokraću treba sakupiti u odgovarajuću bočicu, koja može da se kupi u svakoj apoteci, pa treba izbjegavati drugu vrstu ambalaže zbog moguće kontaminacije.

Izgled urina

– normalno: bistar izgled – zamućen urin – ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki upalni proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

Šta pokazuje boja urina?

-normalno: žuta boja. Boja može da varira u zavisnosti od unesene količine tečnosti – od svijetložute do tamnožute, a na nju utječu i povećana tjelesna temperatura, znojenje, povraćanje, proljev. Što je mokraća više koncentrovana, boja je tamnija. Zanimljivo je da ružičasta boja mokraće može da se pojavi, naprimjer, kada se konzumira veća količina cvekle ili kupina.

– tamnosmeđi urin – ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.

– crveni urin – ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pijesak), ali i na razne upalne procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike.

PROČITAJTE  Imate Hashimoto? Vaša prehrana trebala bi biti drugačija

pH Reakcija (Kiselost urina)

– normalno: kisela reakcija, pH se kreće između 5 i 6

– alkalna reakcija – najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

Specifična gustina

– referentna vrijednost 1,012- 1,025, varira u zavisnosti od količine unesene tečnosti i sposobnosti bubrega da koncentriše urin – Povećana gustina može da bude znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlijezde, oštećenja bubrega. Nastaje i usljed povećanog gubitka vode – povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.

– Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

Bjelančevine (proteini) u mokraći

– normalno: negativni -Mogu da budu pozitivni usljed povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promjena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog upalnog procesa.

Glukoza

– normalno: negativna – pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan sa povećanim vrijednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

Ketoni u mokraći

– normalno: negativan -Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara

Bilirubin

– normalno: negativan

Urobilinogen

– normalno: negativan -Pozitivni rezultati mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

Nitriti

– normalno: negativan – pozitivan nalaz je indikator prisustva bakterija u urinarnom traktu

Eritrociti

– normalno: negativni ili ih ima jako malo, jedan ili dva u mikroskopskom vidnom polju – Nalaz u mokraći upućuje na poremećaj u funkcionisanju bubrega ili mokraćnih puteva, i na mogući mokraćni kamenac. Ovaj nalaz može da se javi i posle teškog fizičkog rada ili povrede

Eritrociti svježi

– normalno: negativni – Pozitivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili pijeska u bubregu i mokraćnim putevima.

Eritrociti blijedi

– normalno: negativni – Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

PROČITAJTE  Promjene koje ćete osjetiti ako prestanete piti energetska pića 

Leukociti

– normalno: do 5 – Nalaze se u sedimentu mokraće kada se radi postojanju upalnog procesa i infekciji. Obično se uz veliki broj leukocita javlja i povećan broj bakterija, pa je u ovakvoj situaciji preporuka uraditi i urinokulturu.

Cilindri

– normalno: negativni. Cilindri su forme koje nastaju u bubrežnim kanalićima i poprimaju njihov oblik. – Pozitivan nalaz ukazuje na hronično bubrežno oboljenje. U urinu zdravih osoba mogu se naći samo tzv. hijalini cilindri i to rijetko. Ćelijski, granulirani i voštani cilindri znak su patoloških stanja i njihova identifikacija ima značaja za postavljanje dijagnoze ili praćenje toka bolesti.

Epitelne ćelije pločaste

– normalno: malo – Ove ćelije oblažu urinarni trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

Epitelne ćelije okrugle

– normalno: negativne – Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

Bakterije

– normalno: negativne – Bakterija može biti malo, što ne mora nužno ukazivati na infekciju već kontaminaciju usljed nepravilno uzetog uzorka. Ukoliko ih je u uzorku mokraće dosta (ili kako se to nekad u laboratorijskom izvještaju navodi „masa“) to je već znak ozbiljne urinarne infekcije.

Kristali i soli

Urati amorfni

– normalno: negativni – Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

Kristali kalcij-oksalata

– normalno: malo – Pozitivan nalaz ne mora da ukazuje na oboljenje, ali može da bude znak pijeska u bubregu.

Kristali mokraćne kiseline

– normalno: negativni – Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

Kristali tripl-fosfata

– normalno: negativni – Pozitivan nalaz može da bude znak bakterijske infekcije.

Sluz

– normalno: negativna ili malo – Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

Gljivice

– normalno: negativne – Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

PROČITAJTE  Šta se može dogoditi vašem tijelu ako odgađate veliku nuždu

Spermatozoidi

– normalno: negativni – Pozitivan nalaz se javlja kod starijih muškaraca i ukazuje na oštećenje prostate.