Naspavajte se, istegnite i vježbajte: Tako se jača imunitet

Ukoliko vježbate nekoliko puta sedmično drastično smanjujete vjerovatnoću da ćete se prehladiti ove jeseni i zime.

Naime, istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost direktno utječe na smanjenje broja prehlada koje imamo tokom godine.

Rekreacija povoljno djeluje na imunološki sistem, jer pruža podsticaj ćelijama koje su odgovorne za odbranu od bakterijskog i virusnog napada. Ove ćelije rade znatno sporije kod osoba koje ne vježbaju.

Vježbe za kičmu

U stojećem položaju skupite noge i spojite ruke. Tako spojene ruke podignite iznad glave i pomjerajte ih zajedno sa ramenima lijevo i desno. Ne pomjerajte struk. Na taj način relaksirate kičmu i predio oko vrata.

Ne zaboravite da je tijelu potreban i odmor i zato je važan odlazak na spavanje prije ponoći, kao i pravilna ishrana.

Tijelo probudite vježbama istezanja.

Kada svane tijelo možete da “probudite” vježbama istezanja koje omogućavaju da se osjećate fleksibilnije i pokretljivije u svakom smislu. To je idealan recept za odbranu od stresa i napornih obaveza.

Istezanje nogu

Iz stojećeg stava jednom nogom iskoračite ka naprijed tako da je oslonite na petu. Drugu nogu blago savijte u koljenu. Trupom težite ka opruženoj nozi. Potrebno je da osjetite kako se mišići lagano i blago istežu. Ponovite isto iskorakom suprotne noge.

Zadnja loža

Zadnja loža je grupa mišića koja obuhvata butni mišić i kompletan dio od zadnjice do stopala. Lezite na bok, uhvatite rukom stopalo i povlačite nogu ka leđima, ili isto ležeći obuhvatite rukom koljeno i povlačite ga ka sebi. Ovo su istovremeno i vježbe za istezanje nogu. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Lumbalni dio

Ova vježba popularno se naziva pereca. Lezite na leđa i savijte noge u koljenima, a onda ih oborite u stranu. Ovim položajem rasterećujete kukove i istovremeno se oslobađate bolova u lumbalnom dijelu.

PROČITAJTE  Muzika može pomoći u liječenju pojedinih kardiovaskularnih stanja