Napravite “zlatno mlijeko”: Ukusni napitak jača imunitet i pomaže kod upala

“Zlatno mlijeko” je izuzetno zdrav napitak koji se često pije u Indiji, a za njegovu pripremu je potrebno šest sastojaka, među kojima je najvažnija kurkuma bogata polifenolom – tvari koja ima više od 600 zdravstvenih koristi za naš organizam.

Doktorica porodične medicine iz SAD-a Bindiya Gandhi podijelila je recept svoje bake za ovaj ukusni i aromatični napitak.

Kako je već rečeno, trebat će vam šest sastojaka, među kojima je glavni kurkuma koja spada u tradicionalni indijski začin iz porodice đumbira, a “zlatnom mlijeku” daje specifičnu boju.

“Kad sam bolesna i dalje radim ono što mi je govorila moja baka. Napravim ‘zlatno mlijeko’. To je ayurvedsko piće idealno za suzbijanje upala i držanje zdravlja pod kontrolom”, kazala je Gandhi.

Kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, čisti jetru, reguliše metabolizam i pomaže u smanjenju tjelesne težine, zatim u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože, ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja oštećenu kožu. U Kini se koristi kao lijek za depresiju.

Gandhi je spomenula kliničko ispitivanje provedeno na ljudima koji su patili od osteoartritisa koljena. Jedni su dobijali brufen određeno vrijeme, a drugi kurkumu. Kod onih koji su dobijali ovaj ljekovit začin nivo boli je bio niži.

“Definitivno postoje istina i snaga u kurkumi. Sljedeći sastojak ‘zlatnog mlijeka’ je manuka med koji nazivaju i najzdravijim medom na svijetu”, dodala je Gandhi.

Manuka med se dobija od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu.

Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojem je poseban i koji mu diže cijenu je – metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

PROČITAJTE  Pšenica je u stanju da iz tijela izbaci sve što šteti: Samo ako se ovako koristi

Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački naučnici su uporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Poređenja radi, klasičan med ima do pet mg/kg.

Naučnici su shvatili da je u stanju ubiti sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) kojima su ga testirali. Također, za razliku od utjecaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju izgraditi otpornost.

U “zlatno mlijeko” se stavljaju i cimet te kardamom, dva snažna antioksidansa. Cimet se od davnina smatra čudotvornim prirodnim lijekom koji, između ostalog, ima odlična protuupalna svojstva.

Kardamom je ljekoviti začin iz porodice đumbira koji su koristili i stari Egipćani. Vrlo je popularan u Indiji gdje ga kuhaju kao čaj i piju uz dodatak mlijeka, piše Mindbodygreen.

Pomaže kod loše probave, ubrzava metabolizam, ublažava osjećaj mučnine, pomaže kod respiratornih alergija, umanjuje stres.

Baka doktorice Gandhi je voljela koristiti kokosovo mlijeko, ali u ovaj napitak možete staviti i druge alternativne vrste mlijeka, poput bademovog.

Sastojci:

kokosovo mlijeko
1 kašika kurkume
prstohvat crnog bibera (za bolju apsorpciju)
malo manuka meda
prstohvat kardamoma
prstohvat cimeta

Način pripreme:

Mlijeko lagano provri pa se u njega stave kurkuma i crni biber. Tada se uklanja s vatre, malo ohladi i u njega se dodaju med, kardamom i cimet. Gandhi je kazala da nije problem ako nekih sastojaka dodate malo više ili manje.