Napravite ulje od đumbira – pomaže kod viroza, stresa…

Esencijalno ulje đumbira najčešće se koristi za inhalaciju kako bi se olakšali simptomi prehlade i gripe. Jednostavno se doda u vruću vodu, glava se prekrije peškirom i udiše se para. Međutim, ovo ulje odlično je i za masažu tijela, posebno za opuštanje nakon velikog stresa.

Esencijalno ulje ovog zdravog korijena može da se kupi u svakoj bolje snabdjevenoj prodavnici, ali isto tako može da se napravi i kod kuće od dva sastojaka koje ćete pronaći u svakoj radnji – od đumbira i maslinovog ulja!

Recept:

Nasijecite đumbir zajedno s korom, tako da napunite šolju od 2,4 dl. Potom u vatrostalnu posudu sipajte šolju i po maslinovog ulja i dodajte đumbir. Stavite to u rernu i ostavite oko dva sata na temperaturi od nekih 70 stepeni.

Potom u cjediljku stavite čistu gazu i procijedite ulje. Na kraju gazu rukama stisnite kako biste iscijedili što više toga. Ulje sipajte u teglu i stavite datum kada ste ga napravili. Obično može da se upotrebljava oko šest mjeseci. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu, prenosi leaf.tv.

PROČITAJTE  Ovaj začin je kao lijek koristio još Hipokrat: Pogledajte kakva dejstva ima moćni celer na organizam