Napravite sami sirup od luka: Savršen lijek protiv kašlja!

Sirup od luka je vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je, zdrav i može se davati i maloj djeci i odraslima. Daje se prije svega zbog kašlja i grlobolje. Kod kašlja, smanjuje količinu sluzi ili sprečava da se formira. Uz to, blagotvorno utiče na mnoga druga oboljenja.

Luk je bogat mnogim vrednim sastojcima, uključujući sumporna jedinjenja, pektin i glukokinine sa baktericidnim djelovanjem. Također, bogat je izvor folne kiseline, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, hroma, gvožđa, dijetalnih vlakana i joda koji pružaju antiinfektivne efekte.

Osnova ljekovitog uspeha luka je, međutim, sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida. Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 osigurava pravilno funkcionisanje sluznice i disajnih puteva. Vitamin C povećava imunitet tijela, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunoloških ćelija. Također, podstiče povećanje količine interferona koji ima antivirusno djelovanje. Fitocide karakteriše snažna baktericidna aktivnost, inhibiraju razvoj virusa i čak ubijaju tuberkulozu.

Luk efikasno liječi anemiju zbog velikog sadržaja gvožđa. Također pomaže u snižavanju holesterola i sprečava srčane udare. Od velike je koristi u borbi protiv prehlade, svih vrsta infekcija, bolesti mokraćnih puteva. Oštar ukus luka čini da konzumiranje sirupa ubrzava cirkulaciju, što izaziva znojenje, pa je tako korisno i kod prehlade. Osim toga, sirup od luka smanjuje temperaturu.

Recept za sirup:

  • 1 glavica velikog crnog luka
  • 2-3 kašike šećera ili meda

Priprema:

Luk isijecite na manje kockice i dodajte šećer ili sipajte med. Ostavite da stoji poklopljeno nekoliko sati. Nakon 2-3 sata procijedite 4-5 ml sirupa. Najbolje je svaki dan praviti novi sirup da biste dobili što više dragocjenih sastojaka. Luku možete dodati i sitno sjeckani bijeli luk, koji je poznat po svojim baktericidnim svojstvima.

PROČITAJTE  Ovo će vas preporoditi: Provjereni prirodni ruski lijek protiv bolova u kičmi i zglobovima

Koristite 5 ml sirupa 2-3 puta dnevno.