Napitak od tri sastojka koji ubrzava mršavljenje

Napitak od tri sastojka limun đumbir šolja na drvenoj podlozi

Nakon pretjeranog uživanja u hrani, čišćenje organizma najlakše je započeti detoksom. Napitak tri sastojka – đumbira, vode i limuna, brz i jednostavan za pripremu, odličan je izbor za čišćenje tijela od toksina. Uz to što potiče metabolizam, čudotvorni napitak pospješit će i dijetu.

Đumbir je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Osim toga pomaže kod nadutosti i ubrzava rad probave.

Limun pak ima diuretski učinak koji potiče otpuštanje toksina iz tijela.

Kako napraviti napitak

Sastojci:

3 dl vode sobne temperature
iscijeđeni sok polovine limuna
1 cm korijena đumbira

Priprema:

Iscijeđeni limun i sitno izribani đumbir dodati u čašu mlake vode. Napitak ostaviti da malo odstoji i potom popiti.

Čudotvorni napitak može poslužiti kao detoksikacija i priprema za dijetu, ali i kao zdravi jutarnji gutljaj. Pomoći će očistiti organizam od toksina. Po želji ga možete zasladiti s minimalno meda.

Limun je snažan lijek koji potiče održavanje i povrat narušenog zdravlja na različite načine. Osim toga, limun se smatra prirodnim agentom za mršavljenje. Vitamin C kojeg limun sadrži je snažan antioksidans. Potiče izbacivanje toksina iz organizma, rješavanje nakupljene vode te pomaže u detoksikaciji organizma i smanjenju nadutosti u donjem dijelu trbuha.

Obje biljke potiču topljenje masti i izbacivanje otpada iz organizma. Zajedno ih se smatra prirodnom formulom za mršavljenje koja je značajan pomagač u nastojanjima da se istopi višak kilograma.

Studija objavljena u Journal of the Sciende od Food and Agriculture je potvrdila da gingerol, aktivni sastojak đumbira ima pozitivne učinke na smanjenje pretilosti izazvane prehranom s visokim unosom masti. Đumbir, dokazano je, ima učinke protiv nadutosti, te za suzbijanje osjećaja gladi, te štiti i ubrzava probavu, potiče izbacivanje toksina te snižava holesterol.

PROČITAJTE  Da li je konzumiranje vode s limunom natašte zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

Tjelesna težina

Navedena studija je istražila učinke gingerola na promjene u tjelesnoj težini, serumu glukoze, inzulinu i otpornosti na inzulin te profiulu lipida u plazmi i jetri te aktivnosti amilaze, lipaze i leptina u prehrani s visokim udjelom masti te zabilježila značajne pozitivne učinke i promjene na svima navedenim testovima.

Također, u European Review for Medical and Pharmacological Sciences je objavljena komparativna studija o utjecaju đumbira na pretilost te jetrene enzime (lipazu i amilazu) u poređenju s djelovanjem orlistata. To je sintetički lijek koji potiče gubljenje kilograma sprječavanjem aktivacije ovih enzima.

Kako stoji u zaključku studije provedene na miševima, grupa koja je dobivala i lijek i ekstrakt đumbira je pokazala značajne rezultate u smanjenju viška kilograma. Zajedničkim uzimanjem je smanjen nivo lipida u serumu. Grupa koja je uzimala samo đumbir je imala značajno povećanje HDL („dobrog“) holesterola, na što orlistat nije utjecao.

Također, đumbir nije povećao nivo bilirubina ili aktivnost amilaze, dok je orlistat smanjio njihov nivo. Stoga, i ovom je studijom potvrđen pozitivan utjecaj đumbira na smanjenje tjelesne težine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime