Namirnice koje trebate izbjegavati ukoliko imate problema sa žgaravicom

Žgaravica je jedan od najčešćih zdravstvenih tegoba, problem s kojim se suočava veliki broj ljudi, kako mlađih, tako i starijih.

Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, kažu stručnjaci, a uzrokuje je hrana s nivoom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela.

To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti iz jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem.

Začinjena hrana i umaci su namirnice koje biste trebali izbjegavati. Njihov nivo pH iznosi 2,8 i uzrokuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i želučanih problema.

Pića s kofeinom poput čaja, kafe, energetskih napitaka također su kisela i uzrokuju refluks kiseline i žgaravicu. Narandža, grejp, limun i slično uzrokuju iritaciju i nelagodu u probavnom sistemu.

S druge strane, iako neki ljudi misle da je menta dobra za probavu, prekomjerna konzumacija može prouzrokovati refluks kiseline i žgaravicu.

Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan. Ono što također ne biste trebali konzumirati svaki dan jeste paradajz i sok od paradajza koji vrlo su kiseli. Žgaravicu koju ste uzrokovali paradajzom možete smanjiti kiselim bombonima, savjetuju stručnjaci.

PROČITAJTE  Bol u prsima ne mora značiti infarkt. Ali je ozbiljan alarm