Znati šta treba hladiti, a šta ne hladiti je osnova da tvoja kuhinja bolje funkcioniše.
Citrusi
Činiju svježih limunova i limete prilično je primamljivo držati van na radnoj površini – oni daju trenutni osvježavajući izgled tvom prostoru za kuhanje.
Ali ako želiš da ih zadržiš mnogo duže, odluči se za hladnije mjesto. Konkretno, u hermetički zatvorenoj posudi ili zapečaćenoj plastičnoj kesi u fioci. Razlika? Limun koji traje cijeli mjesec umjesto samo sedmicu.
Tortilje
Ako svoj integralni i bijeli hljeb držiš na pultu, tvoja prva pomisao bi mogla biti da dodaš i tortilje u taj dio kuhinje.
Ali one su zapravo sklonije stvaranju buđi, pa ih umesto toga drži u frižideru. To znači da će ostati svježe i do dva puta duže i spremne za ukusan mediteranski obrok sa povrćem kad god poželiš, piše ultra.ba.
Puter od kikirikija
Ako je prirodni puter od kikirikija česta stavka na tvojoj listi za kupovinu, onda je ovaj savjet za tebe.
Način čuvanja zavisit će od toga koliko brzo prolaziš kroz teglu. Ako tvoje domaćinstvo pojede prirodni puter od kikirikija u roku od nekoliko sedmica od otvaranja, ostava ili bilo koje hladno, tamno mjesto će biti dovoljno. Ali duže od toga najbolje je da ga staviš u frižider; izdvojeno ulje može postati užeglo ako se predugo ostavi na sobnoj temperaturi.
Kečap
Jedan poznati brend kečapa tvrdi da je njihov proizvod stabilan na polici zbog svoje prirodne kiselosti, ali bi ga nakon otvaranja trebalo čuvati u frižideru zbog nestabilnosti uslova skladištenja. I druge marke kečapa podržavaju savijet.
Zato učini sebi uslugu i stavi kečap u frižider.
Avokado
Čuvanje avokada u frižideru spriječit će ga da sazri, što može biti vrlo korisno. Ostavi ga na pultu dok ne sazri, a ako ga ne pojedeš odmah, stavi ga u frižider da ne prezri.
Suho voće
Sa mnogo manjim sadržajem vode od običnog voća, suho voće može izdržati nekoliko mjeseci u špajzu. Međutim, ako planiraš da čuvaš suho voće duže od nekoliko mjeseci, stavi ga u frižider kako bi ostalo svježe još duže.