Namirnice koje nikako ne treba da kombinujete: Ovi obroci mogu da unište organizam

Pravilo je da ne smijete kombinovati namirnice koje u sebi imaju recimo ugljene hidrate i proteine. To su različiti enzimi koji se vare u različito vrijeme tako da mogu da izazovu umor, tromost, kao i probleme sa želucem i naravno gomilanje kilograma.

Kako navode Magazin novosti, nutricionisti kažu da su sledeće kombinacije štetne po vas:

Omlet sa slaninom
Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su slanina i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od ćuretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju i opterećuju probavni sistem.

Hamburger i pomfrit
Gotova hrana sadrži visoke nivoe masnoća, konzervanasa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (skrobom) u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.

Vino i kolač
Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah smjestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja.

Paradajz i krastavac
Dakle, omiljena ljetnja salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrijednost.

Tjestenina s paradajzom
Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, ili pirinač, odnosno slatki krompir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

Banana i mlijeko
Ta kombinacija često stvara osjećaj težine u želucu. Međutim, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muskatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim ili pirinčanim.

Obratite pažnju i na kombinaciju mesa i krompira, koja ima stalno mjesto na trpezama. Proteine, kao što smo već rekli, ne treba kombinovati sa ugljenim hidratima, tako da samim tim i ovaj obrok otpada ukoliko želite da se pridržavate pravilne ishrane.

PROČITAJTE  Koje namirnice pomažu u borbi protiv celulita?