Rukola sadrži visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata kao što su vitamin C, K i A, tako da se uspješno bori protiv slobodnih radikala. Prepuna je karotenoida, kao i mnogih drugih minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su potrebni elementi u ljudskoj ishrani.
Rotkvice
Što se tiče nutritivne vrijednosti, 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 miligrama kalijuma, 39 miligrama natrijuma, 3,4 grama ugljenih hidrata, 1,6 grama dijetetskih vlakana i 0,7 grama proteina.
To što sadrži samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nema masti, jasno ukazuje na to koliko su rotkvice zgodne kada riješite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – nakon zime, na primjer. Takođe, pruža oko 30 odsto dnevne vrijednosti vitamina C, koji ojačava imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Mahune
Sadrže dosta ljekovitih materija, veoma je korisna namirnica i dobar prirodan antioksidant, kao i lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti.
Odlične su za anemiju, bronhitis i bolesti srca i krvnih sudova, a pokazalo se i da ima pozitivno dejstvo na imunitet, pomaže u liječenju prehlada i gripa, dobar je saveznik i u borbi protiv stresa, a pospješuje i izlučivanje otrovnih materija iz organizma.
Grašak
Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.
Kako navodi Telegraf, grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanasa i proteina.
Mladi krompir
Krompirići sadrže vitamine, minerale i antioksidanse, što ih čini zdravom namirnicom. Brojne studije pokazale su da krompir pripremljen na zdrav način pomaže držanju pritiska i šećera u krvi pod kontrolom, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava imunitet.
Majsko voće
Svako godišnje doba ima svoje voće. Kako stručnjaci kažu, voće nam donosi najviše benefita kada ga konzumiramo baš tokom njegove sezone, jer u suprotnom, može do nas doći sa smanjenim sadržajem vitamina i minerala. Otkrivamo koje voće treba uključiti u ishranu tokom ovog perioda kako biste ojačali svoj imuni sistem.
Jagode
Bogate su vitaminima C i A, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i mnogim drugim hranljivim sastojcima.
Trešnje
Trešnje su po prirodi pune antioksidanasa i vrlo su hranjive. Sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B, magnezijum, gvožđe i kalijum. One pomažu varenju, a s melatoninom koji sadrže usporavaju starenje ćelija i imaju antikancerogena i antiupalna svojstva.