Nakon ručka obavezno jedete slatko? Evo zbog čega to radite i kako to najjednostavnije izbjeći

Neki ljudi imaju naviku poslije ručka ili slanog jela obavezno pojesti nešto slatko. Prevelika konzumacija šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca.

Najteže je kontrolirati želju za slatkim, smatraju mnogi. Iz tog razloga su doktorica Michaela Crupaina i doktor Mehmet Oz za Real Simple objasnili zašto imamo želju za šećerom nakon jela  i kako tu želju smanjiti.

1. Snaga navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom često je navika.

“Imate poticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, poticaj bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osjećate, u ovom slučaju dobro”, kaže dr. Crupain.

Hormon dobrog osjećaja koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji reguliše razinu šećera u krvi zove se inzulin.

“Kad jedemo šećer, inzulin se povećava u primitivnim dijelovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osjećamo dobro. To pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, privikavamo se da ćemo se svaki put kad pojedemo obrok (ili nešto drugo) osjećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko”,  objašnjava doktorica.

Rješenje: Pokušajte pronaći zdravu zamjensku naviku

Kako bi otklonili naviku pretjeranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr. Crupain predlaže pronalaženje zdrave, zamjenske navike nakon večere kako bi ‘reprogramirali’ mozak. To može biti ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka.

Osim toga, umjesto slatkiša s pretjeranom dozom šećera možete uzeti kocku tamne čokolade, koja može zadovoljiti želju za slatkim.

2. Hormoni gladi

“Drugi razlog zašto možda žudite za desertom mogao bi biti povezan s grelinom, koji je hormon gladi”, kaže dr. Oz.

PROČITAJTE  Crvena djetelina smanjuje rizik od srčanih problema

Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu prehranu, moguće je da tijelo ne oslobađa dovoljno grelina.

Rješenje: Pokušajte održavati zdraviju, uravnoteženu prehranu

Jedenje zdravih ugljikohidrata može pomoći. Kako bi šećer u krvi bio uravnotežen, dr. Oz preporučuje unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima. To će vam dati energiju koja vam je potrebna.

“Zdravi ugljikohidrati uglavnom se sastoje od povrća poput šparoga, mahuna, gljiva, luka, rajčice i paprika”, kaže dr. Oz.

Prebrzo konzumiranje hrane može rezultirati željom za više hrane i slatkiša.

3. Niska razina serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto svaki put nakon teškog radnog dana trebate nešto nezdravo ili slatko, to bi moglo imati veze s razinom serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da tijelo žudi za njim kada smo tjeskobni, pod stresom ili depresivni.

“Poznato je da niža razina serotonina u mozgu uzrokuje žudnju za šećerom. Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju tjeskobu”, kaže dr. Oz.

Rješenje: Pronađite zdrave načine za upravljanje razinom anksioznosti i stresa

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali upravljanje tjeskobom i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju želje za šećerom, ali i mnogih drugih pozitivnih stvari.

Prema dr. Ozu, razina kortizola raste kad ste pod stresom i može uzrokovati da budete gladniji, potičući želju za šećerom.

Oz predlaže jogu, meditaciju, slušanje glazbe ili učenje nekih drugih tehnika opuštanja.

4. Nedostatak sna

“Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, posebno s prekomjernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte spavati barem osam sati. To će smanjiti vašu žudnju za nezdravim i slatkim”, kaže dr. Crupain.

Rješenje: Uspostavite rutinu spavanja

Nemojte vježbati dva do tri sata prije spavanja, izbjegavajte drijemanje koje je duže od 20 minuta, pokušajte se probuditi i zaspati svaki dan u isto vrijeme i nemojte koristite telefon sat vremena prije odlaska u krevet. Ako i dalje imate problema sa spavanjem, mogli biste imati nesanicu. Ako je to u pitanju, razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi vam propisao potrebnu terapiju.

PROČITAJTE  Da li je zdravo piti vodu koja je preko noći ostala u čaši

5. Nedostatak hranjivih tvari

Ako vam se vrti u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju za slatkim, vrijeme je da odete doktoru. Na primjer, to može biti uzrok  neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Ali nemojte odmah donositi zaključke. Kada tijelu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulaciju razine inzulina, to također može utjecati na želju za slatkim. Na primjer, kada tijelo ne dobiva dovoljno magnezija, imat će problema s dovođenjem energije u stanice i žudjet će za šećerom koji pomaže u podizanju razine energije.

Rješenje: Posavjetujte se s doktorom

Bilo da se radi o nedostatku prehrane ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je konsultirati se sa stručnjakom.