Najskuplji soko: ‘Šahin‘ prodat na aukciji u Saudijskoj Arabiji za 173.000 dolara!

Mladi mužjak sokola prodan je na aukciji u Saudijskoj Arabiji za rekordne 173.000 američkih dolara, što je ujedno bio najveći posao na godišnjoj aukciji u kraljevstvu i najskuplji u historiji trgovine tom vrstom ptica grabljivica u zaljevskim zemljama, objavila  je TV stanica Al Arabija.

Riđi pustinjski sokol Šahin težak 1,1 kg ulovljen je u divljini u regiji Hafer al-Batin na sjeveroistoku Saudijske Arabije.

Prosječna cijena sokola iznosi oko 30 hiljada dolara, a ove se godine aukcije održavaju uoči početka zimske sezone sokolarenja. Zbog pandemije koronavirusa otkazana je ljetna sezona lova.

Prošle je godine na jesenskom festivalu sokolarenja nagradni fond iznosio 5,6 miliona dolara, a sudjelovalo je 2.350 sokolara.

Sokolarska tradicija, koja je važan dio kulturne baštine pustinjskih Arapa, datira hiljadama godina.

Kupci su toliko zainteresirani da se aktivno provodi ilegalna trgovina. Samo u Saudijskoj Arabiji svake godine ubije se ili ulovi 2,7 miliona ptica. Stoga država podržava službene aukcije i turnire, zahtijevajući obveznu potvrdu zakonitosti porijekla sokola.

Ovogodišnja aukcija sokola održana je u predgrađu Rijada od 3. do 15. oktobra. Prihod se ulaže u razvoj i popularizaciju sokolarenja.

PROČITAJTE  Trik kako otčepiti odvod za tri sekunde