Najpoznatija biljka lijepog okusa lijek za skoro sve bolesti

Kamilica se smatra jednom od najboljih za liječenje upale kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje spolnih organa i ojedenih mjesta. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osjetljivih organa.

Također, preporučuje se i kod svih oboljenja crijeva i želuca, grčeva, upale debelog crijeva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči, a pomaže i u liječenju nervnih oboljenja i reumatizma.

Kamilica je dobra i za anksioznost

Istraživanja provedena u posljednjih pet godina pokazala su da kamilica pomaže i u ublažavanju osjećaja tjeskobe i da se lakše utone u san. To je zato što kamilica sadrži apigenin, koji je flavonoid. A flavonoidi su hemijski spojevi koji biljkama daju boju i obiluju antioksidantima, pomažući tijelu u borbi protiv stresa.

Čaj od kamilice može biti i jedno od rješenja za menstrualne tegobe, naročito bol koji ima 93 posto žena, a konzumiranje čaja od kamilice može biti jedno od rješenja za taj problem, jer ublažava bol i grčenje mišića.

Kamilica je dobra i za anksioznost jer, poboljšavajući san, opuštajući mišiće i smanjujući krvni pritisak, umiruje i razdražljivost. Kada nakon večere popijete šolju čaja od kamilice, možda ćete se osjećati opuštenije i spremnije za spavanje nego kada to ne učinite.

PROČITAJTE  Znate li šta se može dogoditi ako pojedete previše orašastih plodova