Najgora mjesta u kući za čuvanje lijekova

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor za kućnu apoteku? Ako pitate stručnjake, odgovor je – ne. Čak, farmaceuti kažu da je kupatilo ubjedljivo najgore mjesto za skladištenje lijekova.

Naime, lijekovi u kupatilu izloženi su velikoj vlažnosti vazduha, što može da utiče na to da oni izgube na djelotvornosti, poručuju iz Udruženja njemačkih farmaceuta BAH. To važi i za neotvorene kutije i bočice, piše Jutarnji list.

Većinu lijekova trebalo bi čuvati na temperaturi između 15 i 25 stepeni Celzijusa. U frižideru čuvajte samo one lijekove na čijim je pakovanjima izričito navedeno da bi trebalo da budu skladišteni na niskim temperaturama.

Kad živa u termometru premaši 25 stepeni Celzijusa, većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je držati u prostoriji zaštićenoj od svjetlosti, vlage i direktnog izvora toplote.

Ukoliko lijek ne čuvate na adekvatan način, on može da promijeni organoleptička svojstva. Nerijetko se dešava da lijek koji stoji u kupatilu ili u kuhinji promijeni boju, konzistenciju, ukus i miris, a sve to negativno utiče na njegovu djelotvornost.

Ipak, postoje lijekovi koje bi preko ljeta svakako trebalo čuvati u frižideru. To su, na prvom mjestu, antibiotici, jer oni na sobnoj temperaturi gube stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore i insulinske injekcije trebalo bi čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da lijekove ne bi trebalo čuvati na temperaturama manjim od nule, jer će se zamrznuti, što može da dovede do smanjenja njihove djelotvornosti. Na primjer, kreme, masti, gelovi i melemi će promijeniti konzistenciju i dobiti grudvice, promijeniti boju i poprimiti čudan miris. Ukoliko se to dogodi, nemojte ih koristiti, jer ne samo što neće biti efikasni, već mogu da izazovu promjene na koži koje će iziskivati dodatno liječenje.

PROČITAJTE  Smijete li čistiti snijeg ako imate visok pritisak