Najgora hrana za dijabetičare od koje opasno skače šećer. Izbjegavajte u širokom luku

Ukoliko imate dijabetes tipa 2, znate da svakodnevno morate voditi računa o ishrani kako ne biste pogoršali zdravlje. Postoje namirnice koje su velika opasnost – važno je da ih izbjegavate u širokom luku.

Ukoliko izaberete pogrešnu hranu za svoj sljedeći ručak, može se dogoditi da vam nivo šećera u krvi skoči do kritičnog nivoa. Visok nivo šećera u krvi obično ne izaziva simptome dok nivo ne dostigne više od 200 m/dl. Zbog toga je neophodno da osoba koja ima dijabetes tipa 2 tokom dana prati nivo šećera u krvi.

Unošenje previše jednostavnih ugljenih hidrata u organizam može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi – jer su načinjeni od prostih šećera koje tijelo može brzo da razloži. Primjer namirnice sačinjene od jednostavnih ugljenih hidrata je bijeli hljeb – najgori prehrambeni izbor za dijabetičare tipa 2.

Ljekari također uglavnom savjetuju osobe koje boluju od ovog stanja da biraju namirnice sa smanjenim sadržajem masti i kalorija. Gojaznost je često okidač za dijabetes tipa 2, a također može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Unošenje previše zasićenih masti u tijelo putem ishrane može biti kobno za dijabetičare. Puter ili margarin je primjer namirnice sa dosta zasićenih masti, tako da je bijeli hljeb sa ovim namazom također loša ideja za obrok za dijabetičare.

Puno zasićenih masnoća sadrže i neki masni mesni proizvodi, kao suhomesnati, pa bi bilo dobro da i njih izbacite iz porcija za ručak.

View this post on Instagram

🥓🥓🥓 Another day, another theme. Today, it’s International Bacon Day. Now this is a day I can really get behind. Hence making and smashing home an epic bacon butty this morning. 6 rashers and proper thick loaf bread. Also couldn’t not add one of its best buddies – a fried egg. Morning officially completed. #thinkingfood247 #breakfast #instafood #eattheworld #fryup #fryuppolice #eatfamous #yougottaeatthis #eatmunchies #eatlikeshit #lovefood #forkyeah #london #baconbutty #bacon #danishbacon #canadianbacon #rashers #baconsandwich #egg #baconandeggs #breakfasttime #butty #breakie #phoneeatsfirst #breakfastsandwich #instafood_lover #breakfastporn #foodstagram #internationalbaconday

A post shared by LONDON FOOD 24/7 (@thinkingfood247) on

Popularni sir u listićima, koji biste eventualno stavili u svoj sendvič, također nije zdrav izbor. Uprkos tome što sir ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće povisiti nivo šećera u krvi, najbolje je izbjegavati prerađene sireve. Kako je ovaj sir također bogat solju i zasićenim masnoćama, stavlja nekoga ko je već u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti u još veći rizik.

PROČITAJTE  Rano otkrivanje trudničkog dijabetesa

Ako ovakav ručak prati i napitak poput kafe sa punomasnim mlijekom i šećerom, tu već dovodite svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.

Sve ovo će dijabetičarima zvučati sumorno, ali postoje zdrave, a jednako ukusne alternative. Zamijenite bijeli hljeb, puter, salame i listić sir hljebom od cijelog zrna, puretinom, humusom, krastavcem, paradajzom, feta sirom i maslinama.

Najzdravije piće je voda, ali možete dodati krišku limete ili limuna da biste dobili svježiji i ukusniji napitak.