Najčešći mitovi o doručku u koje trebamo prestati vjerovati

mitovi o doručku doručak na stolu jaja mlijeko kroasani

Bez obzira na to što su mnoga istraživanja pokazala da je doručak najvažniji obrok u danu, neki ljudi još griješe pa ga često preskaču ili jedu prekasno. Osim toga, ima i onih koji nimalo ne razmišljaju o tome šta unose u svoj organizam kad jedu doručak, donosi Health Shots. Nutricionistica Karishma Chawla kaže da su ovo mitovi o doručku u koje mnogi ljudi još vjeruju, a ne bi trebali.

Kada pokušavamo smršavjeti, najbolje je preskočiti doručak

Kada postimo duže nego što je potrebno, to može pogoršati stanje našeg organizma i usporiti metabolizam. Naime, nutricionistica objašnjava kako je doručak ujutro neophodan. Ubrzava naš metabolizam, smanjuje rizik od niskog ili visokog nivoa šećera u krvi, ali i znatno smanjuje rizik od prejedanja tokom dana. Štaviše, doručak pruža sitost i pokreće naše tjelesne funkcije kako bismo bili što spremniji za novi dan.

Ugljikohidrati i proteini ne idu ​​zajedno

Umjesto obilnog obroka, pokušajte svom doručku dodati esencijalne hranjive tvari, savjetuje nutricionistica. Objašnjava kako bi naš doručak trebao biti kombinacija ugljikohidrata, proteina, vlakana i zdravih masti. Dakle, mit da ne možemo jesti ugljikohidrate i proteine ​​zajedno nije tačan, upravo suprotno. Ugljikohidrati i proteini pospješuju metabolizam te brzinu sagorijevanja masti.

Doručak mora biti najobilniji obrok u danu

Uobičajeno je mišljenje da obilniji doručak i laganija večera potiču sagorijevanje kalorija, a samim time i mršavljenje. Međutim, to ne mora biti tačno. Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism otkrilo je da konzumiranje velikih količina kalorija ujutro nije pomoglo ljudima u mršavljenju ništa više od unosa istih tih kalorija kasnije u danu.

”Preporučena veličina porcije za doručak uglavnom ovisi o visini i težini osobe, ali i aktivnostima tokom dana”, objašnjava nutricionistica.

Uredu je jesti kasni doručak

Doručak koji se sastoji od složenih ugljikohidrata i nemasnih proteina mora se pojesti unutar sat nakon buđenja, objašnjava nutricionistica. U protivnom ćemo sagorjeti manje tjelesne masti.

PROČITAJTE  Šta jesti za doručak na poslu? Donosimo zdrave prijedloge koji će vas zasititi do ručka

”Hrana koja se konzumira tokom doručka utječe na ono što ćete jesti ostatak dana. Pomaže uravnotežiti nivo šećera u krvi i produžava sitost”, govori nutricionistica. Dodaje da oni koji pate od hroničnog umora također trebaju doručkovati unutar sat vremena nakon buđenja. Dakle, nije preporučljivo doručkovati prekasno.

Započinjanje doručka kafom najbolji je način razbuđivanja

Mnogi ljudi pogrešno misle da je ispijanje omiljene šolje kafe prije doručka odličan način za jutarnje razbuđivanje. Međutim, kiselina i kofein, kojih u kafi ima mnogo, na prazan želudac mogu djelovati izuzetno loše, poremetiti probavu te izazvati probavne smetnje, grčeve, pa čak i rezultirati neugodnom žgaravicom. Nutricionistica kaže da je kafu pametnije piti nakon doručka, odnosno nikako ne na prazan želudac.