Najbolji recept za makovnjaču od koje će mirisati cijela kuća

Sastojci za tijesto:

500 g glatkog brašna

1 kašičica soli

1 vrećica suhog kvasca za slatka tijesta

2 žumanca

1 jaje

150 ml mlijeka, mlakog

1 narandža, sok i korica (ako imate provjerene)

80 g šećera

50 g maslaca, omekšanog

1 žumance + 1 kašika mlijeka za premazivanje

Za nadjev:

300 g mljevenog maka

150 g šećera

1 vanilin šećer

150 – 200 ml mlijeka, vrućeg

1 kašika ruma

1 bjelance, umućeno u čvrst snijeg

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i so pa zatim dodajte suhi kvasac i još jednom promiješajte. Umutite žumanca i cijelo jaje s mlijekom pa dodajte brašnu.

Dodajte i narandžin sok i koricu, šećer i maslac te električnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesite mekano i elastično tijesto.

Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga umijesite, najmanje 10 minuta. Ako imate jaki samostojeći mikser onda miješanje tijesta možete prepustiti i njemu. Cilj je dobiti glatko tijesto koje se lijepo ponaša pod rukom i ne lijepi se previše.

Tijesto vratite u zdjelu koju ste malo premazali uljem, uljem premažite i tijesto, prekrijte ga i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči. S obzirom na to da je ovo jako bogato i masno tijesto, dizanje može trajati dosta dugo, oko dva sata.

Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev. Mak izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte kipućim mlijekom. Po želji dodajte rum. Ostavite smjesu sa strane da se ohladi. Kada se malo ohladi umiješajte snijeg od bjelanaca i premažite makovnjače.

Slaganje i pečenje:

Kad se tijesto udvostruči podijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.

Svaku polovinu razvaljanog tijesta premažite nadjevom i zarolajte. Složite u lim obložen papirom za pečenje i ostavite dizati još nekih pola sata.

Prije pečenja svaku štrucu malo nabodite po vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stepeni 40 – 50 minuta, pred kraj pečenja ih premažite umućenim žumancetom i mlijekom. Ako vam tokom pečenja makovnjače počnu jako tamniti, prekrijte ih listom papira za pečenje ili aluminijskom folijom.

PROČITAJTE  Gotova za pet minuta: Ovo je najfinija torta bez pečenja

S nadjevom možete eksperimentirati pa mu dodavati razne začine kao što su cimet ili klinčić, možete dodati i kakao u prahu, rogač, kafu, suhe grožđice…