Najbolji kućni lijek koji će ublažiti kašalj i spasiti vas od gripe

ublažiti kašalj žena kašlje drži ruku na ustima a drugu na plućima

Svi ponekad podlegnemo virusima, obore nas s nogu i nemoćne bace u krevet. No, ne mora biti tako. Takve akutne bolesti možemo spriječiti ako na vrijeme pomognemo našem imunosnom sistemu da se suprotstavi uzročnicima bolesti. A ako nas ipak “uhvate”, možemo ublažiti simptome i skratiti tijek bolesti. I sve to pomoću uobičajenih namirnica kao što su limun, đumbir, med, bijeli luk, kurkuma. One će ublažiti kašalj.

Savjet broj jedan: neka vam postane navika đumbirov korijen koristiti u svakodnevnom kuhanju. Savjet broj dva: tokom zimskih mjeseci svaki dan popijte čaj od đumbira

Priprema je jednostavna

Naribajte kolut svježeg đumbira, prstima iscijedite u šolju njegov sok te dodajte vruću vodu. Pijte polako, u malim gutljajima. Savjet broj tri: đumbiru dodajte limun i med i dobit ćete eliksir za snaženje imuniteta i moćni koktel u borbi protiv prehlade, viroze i gripe.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) gomoljasta je biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korijenu. Povećava ukupnu snagu organizma, imunitet i vitalnost. Smanjuje masnoće u krvi, regulira šećer te je prepun sjajnih antioksidativnih svojstava koja održavaju vitalnost naših ćelija. Kad osjetite slabost, umor i opći pad imuniteta, posegnite za đumbirom. Kombiniran s namirnicama poput meda, limuna i bijelog luka, snažno revitalizira i jača organizam.

I sami se možete uvjeriti u snagu đumbira

Uzmite krišku te gomoljaste biljke i polako žvačite. Aromatičan, rezak i ljut zbog posebnih spojeva gingerola, šogaola i zingerona, snažna je protuupalna, analgetska, antikancerogena i antipiretska (smanjuje tjelesnu temperaturu) biljka koja potiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u tijelu, neutralizira toksine i pomaže probavljanju, asimilaciji i apsorpciji hrane.

Kada u grlu, nosu ili sinusima osjetite težinu i začepljenost, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sistema. Đumbirov korijen uspješno se hiljadama godina koristio u liječenju infekcija dišnog sustava jer djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, potiče probavu i krvotok, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru.

PROČITAJTE  Dilema brojnih roditelja: Treba li ove zime protiv gripe vakcinisati i djecu

Više je naučnih istraživanja pokazalo da je ekstrakt đumbira učinkovit protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sistema. To bez sumnje pokazuje velik potencijal za razvoj novih, učinkovitih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namijenjenih liječenju različitih respiratornih tegoba.

Đumbir je ljut, a djelovanje mu je takvo da nas grije. A to nam je zimi potrebno. Osim toga, štiti krvotok i srce jer je izvor magnezija, vitamina B6 i kalija te mangana i bakra koji uklanjaju slobodne radikale. Izvor je kalcija, magnezija, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime