Najbolji kućni lijek koji će ublažiti kašalj i spasiti vas od gripe

ublažiti kašalj žena kašlje drži ruku na ustima a drugu na plućima

Svi ponekad podlegnemo virusima, obore nas s nogu i nemoćne bace u krevet. No, ne mora biti tako. Takve akutne bolesti možemo spriječiti ako na vrijeme pomognemo našem imunosnom sistemu da se suprotstavi uzročnicima bolesti. A ako nas ipak “uhvate”, možemo ublažiti simptome i skratiti tijek bolesti. I sve to pomoću uobičajenih namirnica kao što su limun, đumbir, med, bijeli luk, kurkuma. One će ublažiti kašalj.

Savjet broj jedan: neka vam postane navika đumbirov korijen koristiti u svakodnevnom kuhanju. Savjet broj dva: tokom zimskih mjeseci svaki dan popijte čaj od đumbira

Priprema je jednostavna

Naribajte kolut svježeg đumbira, prstima iscijedite u šolju njegov sok te dodajte vruću vodu. Pijte polako, u malim gutljajima. Savjet broj tri: đumbiru dodajte limun i med i dobit ćete eliksir za snaženje imuniteta i moćni koktel u borbi protiv prehlade, viroze i gripe.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) gomoljasta je biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korijenu. Povećava ukupnu snagu organizma, imunitet i vitalnost. Smanjuje masnoće u krvi, regulira šećer te je prepun sjajnih antioksidativnih svojstava koja održavaju vitalnost naših ćelija. Kad osjetite slabost, umor i opći pad imuniteta, posegnite za đumbirom. Kombiniran s namirnicama poput meda, limuna i bijelog luka, snažno revitalizira i jača organizam.

I sami se možete uvjeriti u snagu đumbira

Uzmite krišku te gomoljaste biljke i polako žvačite. Aromatičan, rezak i ljut zbog posebnih spojeva gingerola, šogaola i zingerona, snažna je protuupalna, analgetska, antikancerogena i antipiretska (smanjuje tjelesnu temperaturu) biljka koja potiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u tijelu, neutralizira toksine i pomaže probavljanju, asimilaciji i apsorpciji hrane.

Kada u grlu, nosu ili sinusima osjetite težinu i začepljenost, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sistema. Đumbirov korijen uspješno se hiljadama godina koristio u liječenju infekcija dišnog sustava jer djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, potiče probavu i krvotok, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru.

PROČITAJTE  Ovo voće dokazano pobjeđuje kašalj!

Više je naučnih istraživanja pokazalo da je ekstrakt đumbira učinkovit protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija dišnog sistema. To bez sumnje pokazuje velik potencijal za razvoj novih, učinkovitih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namijenjenih liječenju različitih respiratornih tegoba.

Đumbir je ljut, a djelovanje mu je takvo da nas grije. A to nam je zimi potrebno. Osim toga, štiti krvotok i srce jer je izvor magnezija, vitamina B6 i kalija te mangana i bakra koji uklanjaju slobodne radikale. Izvor je kalcija, magnezija, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C.